keskiviikko 18. marraskuuta 2015

Täydellisten ranskalaisten jäljillä


Ranskalaiset perunat herättävät minussa suuria tunteita: rapeina, ehdasta perunasta valmistettuina ja hyvin suolattuina ne ovat suuri intohimoni, mutta lötköt, rasvaa tihkuvat snägäriversiot jäävät kyllä lautaselle. 

Helsingissä kaupungin parhaat ranskikset saa mielestäni Pastiksesta ja tietysti myös Kampin Hodarista & Hummerista - voi juku miten hyviä ne tryffeliranskikset ovatkaan! Niitä on pakko käydä syömässä tasaisin väliajoin. Omalla rasvakeittimellänikin syntyy kerrassaan kelvollisia ranskiksia, mutta yhtä täyteläistä tryffelin makua en ole omiini saanut.

Olen kuullut, että Hietsun hallin Le Marchésta saa erinomaista tryffelisuolaa. Jahka nykyinen purkkini loppuu, aion kokeilla sitä, koska täydellisen tryffelisuolan etsintä on yhä käynnissä.

Täydellinen ranskisohje löytyi sen sijaan Poro-keittokirjasta - kiitos veliseni, että johdatit minut sen jäljille. Hans Välimäen vinkistä valmistan ranskalaiset nykyisin aina jauhoisesta perunalajikkeesta ja keitän haluamaani muotoon leikkaamani perunat ennen friteeraamista lähelle hajoamispistettä.
Ohjeessa perunat neuvotaan kuorimaan, mutta itse jätän niihin silloin tällöin kuoret päälle. Kutsuttaisiinko niitä silloin maalaisranskalaisiksi? Niin tai näin, tämä resepti toimii, maustoipa ne sitten meri- tai tryffelisuolalla!

Maailman parhaat ranskikset

6 kookasta ja jauhoista perunaa
1 l maapähkinäöljyä keittämiseen (olen käyttänyt myös rypsiöljyä)

Kuori perunat ja leikkaa ne pikkusormen kokoisiksi. Keitä perunoita kattilassa suolatussa vedessä, kunnes ne ovat lähellä hajoamispistettä. Nosta ne vedestä ja jäähdytä jääkaapissa. 

Kun perunat ovat jäähtyneet, friteeraa niitä 130-asteisessa maapähkinäöljyssä. Keitä kunnes perunat alkavat kuivua ulkopinnaltaan, mutta älä anna niiden saada väriä. Jäähdytä jääkaapissa toistamiseen. Keitä perunat 190-asteisessa öljyssä, kunnes ne saavat kauniin kullankeltaisen värin. Suolaa ja tarjoa heti.


Ei kommentteja: