maanantai 19. lokakuuta 2015

Kalmaria pil pil


Terveisiä Espanjan tukikohdastamme, jossa vietimme syyslomamme! Lomarutiinit ovat olennainen osa lomailua, varsinkin niissä paikoissa, joissa käymme toistuvasti. Espanjan talolla tiettyjen ruokien valmistaminen ja syöminen ovat itselleni yhtä tärkeitä lomarituaaleja kuin vaikkapa aamu-uinnit tai rantakävelyt. Viimeistään automatkalla lentokentältä huvilalle alan himoita tiettyjä sapuskoita. Yksi niistä on tämä valkosipulilla ja chilillä maustetussa öljyssä kypsennetty kalmari -pil pil, jonka juuret ovat baskikeittiössä. Varsinkin katkaravuista valmistettu gambas pil pil on nykyisin suosittu tapas ympäri Espanjan.

Keittiöpuuhailun lisäksi ehdimme tehdä lomallamme kaikenlaista muutakin mukavaa. Yksi huippuhetkistä oli Tarifasta tekemämme valasretki. Gibraltarinsalmen rannikolla, Välimeren ja Atlantin valtameren yhtymäkohdassa sijaitsevassa kaupungissa on useita firmoja, jotka järjestävät valassafareita maaliskuun alusta lokakuun loppuun. Itse olemme käyneet kahdesti Whale Watch Tarifan retkellä ja olleet molemmilla kerroilla todella tyytyväisiä. Keväällä näimme miekkavalaita, pullonokkadelfiineitä ja kaskelotin, viime viikolla puolestaan pallopäävalaita sekä raita- ja pullonokkadelfineitä.

Suurten merinisäkkäiden näkeminen oli vaikuttava kokemus, joka sai minut jälleen miettimään entistä enemmän mertemme tilaa ja villinä rehottavaa ryöstökalastusta. WWF:n kalaoppaan mukaan kalmarikannat kestävät kalastusta luultavasti melko hyvin, mutta niidenkään syöminen ei ole yksiselitteisesti ok. Monet lajit ovat riippuvaisia kalmareista ja pohjatroolaus vaurioittaa meren pohjaa monin tavoin. Niinpä kannattaa välttää pohjatroolattuja kalmareita ja syödä harvakseltaan vain käsisiimoilla ja vapavälinein pyydettyjä yksilöitä. Kalmari pil pil pysyy jatkossakin siis vain lomaherkkunani.

Lupasin ohjeen Instassani viime viikolla ja tässä se nyt tulee:

Kalmaria pil pil (kahdelle - neljälle)

1 iso kalmari tai kaksi pienempää (yhteensä n.500 g)
1 dl oliiviöljyä
4 valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)
1 tl chilihiutaleita (tai maun mukaan)
Maldon-suolaa (riittävästi)
1 (luomu)sitruunan mehu
Iso kourallinen silputtua lehtipersiljaa

Lisäksi
Vaaleaa leipää

Nylje kalmari ja poista sen sisällä oleva muovimainen osa. Paloittele lonkerot suupalan kokoisiksi paloiksi ja leikkaa kalmarin vaippa renkaiksi. Kuumenna öljy korkeareunaisessa paistinpannussa. Silppua valkosipulit. Kuullota valkosipulisilppua ja chiliä öljyssä muutama minuutti. Öljyn tulee olla kunnolla mausteista. Lisää kalmarit ja paista pari minuuttia lastalla käännellen, kunnes liha ei enää ole läpikuultavaa. Mausta suolalla ja sitruunanmehulla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Jaa annoslautasille ja viimeistele annokset persiljasilpulla. Tarjoa vaalean leivän kera.

2 kommenttia:

jokihaka kokkaa kirjoitti...

Perfecto!

Selina kirjoitti...

Gracias! Tykkään tästä kyllä itsekin ihan hulluna. Chilillä, valkosipulilla, lehtipersijalla ja sitruunalla maustamisessa ei kyllä voi koskaan mennä vikaan...