perjantai 30. lokakuuta 2015

Paahdetut kurpitsansiemenet


Jos aiot kovertaa huomiseksi halloween-kurpitsan tai valmistat joskus muuten vain kurpitsaruokia, ei kurpitsansiemeniä kannata heittää biojätteeseen. Niistä nimittäin sukeutuu hetkessä suolapähkinöiden veroinen herkku. Suolalla (ja chilillä) maustetut, uunissa paahdetut kurpitsansiemenet sopivat hyvin sellaisenaan naposteltaviksi tai vaikkapa sosekeiton tai salaatin rapeuttajaksi. 

Kurpitsansiemenet sisältävät paljon hyödyllisiä vitamiineja ja hivenaineita, kuten nukahtamistakin helpottavaa tryptofaania. Vaikka suolaaminen ja paahtaminen epäilemättä heikentävät siementen terveyshyötyjä, ovat ne sellaisenakin takuulla perunalastuja terveellisemoi valinta - vaikka kaiken ei aina terveellistä tarvitse ollakaan.

Paahdetut kurpitsansiemenet

Tuoreita kurpitsansiemeniä kurpitsasta
Tilkka oliiviöljyä
Sormisuolaa maun mukaan
(lisää halutessasi esim. chilihiutaleita)

Poista kurpitsansiemenistä rihmat ja huuhtele ne siivilässä kylmällä vedellä. Kuivaa siemenet keittiöpyyhkeellä. Levitä siemenet tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja ripottele päälle sormisuolaa sekä halutessasi muita mausteita, sekoita mausteet tasaisesti siemeniin. 

Paahda 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia tai kunnes siemenet ovat saaneet hieman väriä. Tarkkaile siementen väriä paahtamisen aikana ja kääntele siemeniä tarvittaessa, jotta ne paahtuvat tasaisesti. Anna paahtuneiden siementen jäähtyä ennen käyttöä.Ei kommentteja: