maanantai 23. maaliskuuta 2015

Sumakilla maustettua kukkakaalia & quinoaa


Kukkakaalista povataan lehtikaalin seuraajaa ruokatrendien aallonharjalle. Minut tunteva tietää, että olen suuri kaalien ystävä, joten toinen toistaan seuraavat kaalitrendit ilahduttavat minua kovasti. Ne nimittäin vaikuttavat siihen, mitä kaupoissa myydään ja sitä kautta myös siihen, mitä ostoskoriini päätyy. Toivottavasti lehtikaalitrendi ei laannu liiaksi, koska haluan saada sitä jatkossakin yhtä vaivattomasti. Sitä saa nykyään nimittäin lähes kaikkialta, ja olenkin ostanut sitä jopa pikkukylän vaatimattomasta Siwasta. Mustakaalin suurta tulemista sen sijaan vielä odotan. 

Tuttuakin tutumpi kukkakaali kuuluu onneksi kauppojen perusvalikoimiin, mutta tietysti on olemassa kukkakaaleja ja kukkakaaleja - näivettyneet yksilöt eivät inspiroi ketään. Romaneskoa sekä violettia ja oranssia kukkakaalia saa hyvin varustelluista ruokakaupoista, mutta viime viikolla olin hyvin tyytyväinen, kun löysin lähi-Alepastani laadukkaita luomukukkakaaleja. 

Kukkakaalin maku on mieto, joten se taipuu moneen. Viikonlopun vihannestiskilöydöistäni tein tätä Lähi-itään kallellaan olevaa salaattia, joka mehevöitetään punaisella quinoalla ja maustetaan sumakilla, persiljalla, rusinoilla sekä pistaaseilla. Sen kanssa söimme sumakilla ja limellä maustettua kanaa sekä tahinijogurttia. Salaatti toimii kuitenkin itsessään myös kokonaisena ateriana, lisäkastikkeella tai ilman. Kanan reseptin postaan myöhemmin, kun saan sen kuvattua.

Hyvää kukkakaalia etsiessäsi, kannattaa muuten valita napakka yksilö, jonka suojana on vihreitä lehtiä. Kukintojen lisäksi nämä lehdet sekä varret ovat syötäviä, älä siis heitä niitä pois! Kotona kukkakaalit kannattaa säilyttää suojassa hajuilta, koska vieraat maut tarttuvat niihin helposti.

Sumakilla maustettu salaatti kukkakaalista, quinoasta & persiljasta

1 kukkakaali
2 tl sumakkia
Maldon-merisuolahiutaleita
Extra virgin -oliiviöljyä
1 dl punaista quinoaa
1/2-1 (luomu)limen mehu
2 dl silputtua lehtipersiljaa
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
3 rkl rusinoita

Keitä quinoa pakkauksen ohjeen mukaan. Mausta suolalla, oliiviöljyllä ja limenmehulla. Anna jäähtyä. Pese kukkakaali ja leikkaa se kolmeen osaan. Suikaloi kukkakaalinlohkot mandoliinilla ohuiksi paloiksi. Mausta oliiviöljyllä, sumakilla ja suolalla. Sekoita käsin, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Lisää quinoa, rusinat ja persilja. Maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää lopuksi vielä pistaasiähkinät.

7 kommenttia:

Unknown kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Unknown kirjoitti...

Hei Selina, onpa hyvän näköistä!

Sellainen kysymys, että mistä olet hankkinut Sumakin? Me olemme sitä jo hetken metsästäneet kun etnisiin kauppoihin emme ole ehtineet. Aika kun on kortilla, niin jos vinkki löytyisi, ettei turhaan joudu kiertelemään... Paremminkaan varustelluista normaaleista ruokakaupoista emme ole sitä löytäneet ja "Hämeenkadun suoraakaan" ei ehtisi kokonaan kiertämään.

Aurinkoista kevättä!

T. Sanna

Selina kirjoitti...

Hei Sanna, olen ostanut sumakkia Kaisaniemen metroasemalta Hauler Oriental Marketista ja olen kuullut, että ainakin osa Punnitse ja Säästä -myymälöistä myy sitä myös. Etsiskelin sitä aikanaan turhaan Hämeentien etnisistä, eli niiden varaan ei ainakaan kannat laskea. :)

Salaatista tuli omasta mielestäni varsin hyvää.
Aurinkoista kevättä myös teille!

jokihaka kokkaa kirjoitti...

Mahtavan simppeli salaatti! Resepti pitää kopsata talteen :)
Punnitse ja säästä kaupasta olen löytänyt sumakkia, tosin täällä Jyväskylässä, joten luulisi että Helsinginkin valikoimiin se kuuluu..

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Sumakkia löytyy myös Hakaniemen hallin maustekaupasta, sieltä olen ostanut omat pussini.

Ihana salaatti, toinen kaalienystävä täällä huhuilee.

Selina kirjoitti...

Kiitos, Jokihaka! Hyvä saada myös näitä ei niin Helsinki-keskeisiä vinkkejä... :)

Selina kirjoitti...

Ah, niin aivan, Jonna, unohdin tuon Hakiksen hallin mainoin maustekaupan. Sieltä saa muuten myös ihanaa jauhettua fenkolia. Kaalit rules!