maanantai 21. tammikuuta 2013

Biscotti!



En ole keksi-ihminen, mutta pikkuleipäihminen olen. Luulen, etteivät kaikki tee eroa näiden kahden termin välille, mutta itse luokittelen ne niin, että keksit ovat teollisesti valmistettuja, pikkuleivät puolestaan käsityönä tehtyjä leivonnaisia.

Mummuni oli mestari leipomaan pikkuleipiä ja hänellä oli niitä aina kaapissaan ainakin paria sorttia. Pikkuleipiä säilytettiin peltirasioissa, joista kaunein oli mielestäni Hangon Keksin Kolibri-rasia. 

Pikkuleipäasioissa haparoin mummuni jalanjäljissä - haluaisin, että minunkin kaapissani olisi aina itse leipomiani pikkuleipiä, mutten pääse tavoitteeseeni. Tässäkin asiassa on siis oltava itseään kohtaan armollinen. Pikkuleipien säilyttämisessä seuraan sentään isoäitini esimerkkiä: kun niitä on, niiden paikka on Kolibri-rasiassa. Onneksi olen löytänyt rasioita kirpputorilta kaksin kappalein.

Italialaiset biscotti-pikkuleivät kuuluvat suosikkeihini. Ne ovat sopivan rapeita ja maistuvat erityisen hyvältä espresson kanssa. Biscotti tarkoittaa kahdesti paistettua, ja nimensä mukaisesti nämä leivonnaiset paistetaan kahteen kertaan. Tästä huolimatta niiden valmistaminen on todella helppoa. 

Biscotteihin voi käyttää esimerkiksi erilaisia pähkinöitä tai suklaata. Itse laitan taikinaan yleensä molempia. Tällä kertaa kaapissa oli hasselpähkinöitä ja manteleita sekä tummaa suklaata, joten niitä löytyy tästä reseptistä.



Biscotti

4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1, 5 dl sokeria
30 g voita
2 munaa

100 g tummaa suklaata
60 g hasselpähkinöitä
60 g manteleita 

Rouhi suklaa, pähkinät ja mantelit veitsellä karkeaksi rouheeksi. Yhdistä kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja sokeri. Sekoita joukkoon kananmunat ja pehmeä voi. Lisää suklaa ja pähkinät.

Jaa taikina kahteen osaan. Muotoile leivinpaperin päällä tangoiksi. Paista 175-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia. Paloittele tangot pikkuleiviksi ja käännä ne lappeelleen (ks. kuva alla). Alenna uunin lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Jäähdytä.









Paistettu levy leikataan pikkuleiviksi kuumana. Sen jälkeen pikkuleivät käännetään lappeelleen ja laitetaan uudelleen uuniin paistumaan.


2 kommenttia:

Sini | my blue&white kitchen kirjoitti...

Oi, miten hyvän näköisiä! Italialaistyyppiset pikkuleivät kuuluvat omiinkin suosikkeihini. Ja tuo kolibrirasia on kyllä ihana ja varsin tyylikäs säilytyspaikka.
Olipas kiva, että löysin blogisi (ja tämän reseptin).

Selina kirjoitti...

Pähkinäiset pikkuleivät maistuvat kyllä aina. :) Ja kiitos samoin, oli ilo löytää blogisi!