maanantai 14. tammikuuta 2013

Sunnuntaisapuskaa: italialainen lihamureke


Tuhti, parmesanilla maustettu ja ilmakuivattuun kinkkuun kääräisty lihamureke oli omiaan talvisunnuntain sapuskaksi. Lihamureke ei ole järin kesäinen ruoka, mutta sen ääressä aloin kuitenkin haikailla kesää, muistella edellistä ja suunnitella tulevaa (vaikka onhan siihen vielä tuhottomasti aikaa...). Valmistin murekkeen nimittäin lihasta, jonka ostin viime kesänä Mörbyn tilalta.

Pohjan kunnassa sijaitseva Mörbyn luomutila on Pohjan vanhimpia maatiloja, jonka tuotanto on vuodesta 2001 lähtien ollut täysin luonnonmukaista.  Mörbyn retkellämme pääsimme maatilapuodin antimien lisäksi myös tutustumaan joihinkin tilan eläimiin, viime vuoden sonnivasikoihin ja kaneihin.  On kiva tietää, mistä syömäni liha on peräisin. Vielä keskenkavuiset, järkälemäiset sonnit olivat niin lauhkeita, että niiden karheaa otsatukkaa uskalsi jopa silittää. Kaikesta näki, että täällä pidetään eläimistä hyvää huolta.

Suosin lihassa luomua. Mielestäni eron huomaa maussa. Seisoin taannoin lihatiskillä odottamassa, että myyjä jauhaisi takahuoneessa lihapulliini luomulihaa. Vieressäni omaa annostaan odotti harmaantunut herrasmies. Hän oli tullut ostoksille vaimonsa lähettämänä ja kertoi, ettei hän "muuten tuosta luomusta tiedä, mutta parhaat lihapullat vaimo tekee luomulihasta. Ne maistuvat sellaiselta kuin kuuluu."  Niinpä niin. Parempi maku selittynee osittain jo sillä, että luomulihassa on yleensä enemmän rasvaa. Lähes rasvattomasta lihasta kun ei esimerkiksi saa millään yhtä maukkaita pullia kuin sellaisesta, jossa on mukana myös rasvaa. 

Italialainen lihamureke

800 g naudan jauhelihaa
2 varsisellerin vartta
1 porkkana
1 sipuli 
öljyä
silputtua persiljaa
2 munaa
160 g raastettua parmesaania
kahden paksun, vaalean leipäviipaleen sisus
2 dl lihalientä
suolaa
mustapippuria myllystä
viipaloitua ilmakuivattua kinkkua

valkoviiniä murekkeen valeluun


Hienonna porkkana ja varsiselleri hyvin hienoksi. Silppua sipuli. Kuullota kasviksia öljytilkassa. Liota murennettua leipää hetki lihaliemessä. Puristele liika neste pois. 

Yhdistä jauheliha, leipämuru, vihannekset, persilja, kananmunat ja parmesaani kulhossa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin. Muotoile murekkeeksi ja paista 160-asteisessa uunissa n. 1 tunti. Valele välillä valkoviinillä. Ota mureke uunista ja päällystä se ilmakuivatuilla kinkkuviipaleilla. Jatka kypsentämistä vielä 25 minuuttia.Ei kommentteja: