keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Isoäidin kaalipata lampaasta


Oi Mummuseni, viime aikoina olet ollut usein mielessäni, kun olen kokkaillut ruokabravuureitasi ja pohtinut samalla omaa paikkaani sukupolvien ketjussa. Syksyn tullen mausteinen ruoka houkuttelee, mutta myös perinneruoat puoltavat paikkaansa sesongin ruokapöydässä. Mummuni kaalipata oli verratonta, eikä parempaa tee kukaan. Näin hän sen teki, mutta hyppysissään, valurautapadassaan ja patinoituneessa kauhassaan hänellä oli jokin taika, jota ei muilla ole. Hyvää syntyy onneksi myös ilman sitä.

Ja ruokapöydässä kuuluu sitten vääntää kättä siirapin määrästä. Tässä ohjeessa sillä ei ole lotrattu rajattomasti, joten jos mielit makeampaa pataa, käytä enemmän siirappia.

Kaalipata lampaasta

1 keskikokoinen valkokaali
500 g (luomu)lampaan jauhelihaa
2 pientä sipulia
tilkka rypsiöljyä
1 dl siirappia
1,5-2 tl hienoa merisuolaa
1,5  tl kuivattua meiramia
mustapippuria myllystä

Suikaloi kaali ja silppua sipulit. Kuumenna öljy valurautapadassa ja kuullota siinä sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät. Lisää kaali muutamassa erässä, kaali painuu kasaan kypsyessään. Kääntele kaalia puukauhalla, kunnes sekin alkaa pehmetä. Lisää siirappi ja meirami sekä osa suolasta. Ruskista lampaan jauheliha parissa erässä paistinpannussa. Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Lisää jauheliha kaalin joukkoon. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla silloin tällöin käännellen vähintään tunti, mielellään pidempään. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa tai siirappia.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja puolukoiden kera

lauantai 25. lokakuuta 2014

Hyvän huomenen chia-vanukas


Hyvin nukuttu yö, rauhallinen aamiainen ja kynttilänvaloa - niistä on hyvä huomen tehty. Lempeän ja hyvää tekevän chia-vanukkaan voimin aamu kuin aamu alkaa paremmin.

Chia-siemenet olivat Atsteekki-intiaanien voimaruokaa. Pikkiriikkisten siementen uskottiin antavan sotureille voimaa ja kestävyyttä. Ainakin ne ovat tutkitusti pullollaan hyviä ravintoaineita: omega-3-rasvahappoja, antioksidantteja, kaliumia, kalsiumia ja rautaa. Siementen proteiini-, hivenaine-,  kuitu-, ja vitamiinikoostumuksen sanotaan olevan ihmiselle ihanteellinen. Lisäksi siemenillä listataan olevan jos jonkinlaisia hyvää tekeviä ominaisuuksia. Onneksi niistä saa tehtyä myös maistuvia vanukkaita, jotka valmistuvat kädenkäänteessä.

Lisäsin alunperin Yummy Baker -blogista bongaamaani reseptiin yhden vaniljatangon siemenet. Myös lempeä kookos ja makea banaani antavat vanukkaaseen makua ja makeutta. Vanukkaat voi tehdä valmiiksi jääkaappiin ja käyttää parin päivän kuluessa. Näin arkiaamuihinkin saa helposti loihdittua lisäripauksen iloa.


Vaniljainen chia-kookosvanukas (neljälle)

1 banaani
1 tlk (400 ml) kookosmaitoa
1 vaniljatangon siemenet
1 dl chia-siemeniä

Halkaise vaniljatanko ja raaputa siitä siemenet. Kaada kookosmaito kulhoon. Lisää banaani ja vaniljatangon siemenet. Surauta seos sauvasekoittimella sileäksi. Lisää chia-siemenet ja sekoittele hetki, etteivät siemenet paakkuunnu. Jaa vanukas laseihin tai kulhoihin ja hyydytä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.

Tarjoile marjojen ja hedelmäpalojen kera.




maanantai 20. lokakuuta 2014

Paahdettua kurpitsaa, granaattiomenaa ja pehmeää vuohenjuustoa


Voi lokakuu, minkä jälleen teit! Järkyttävän univelkani vuoksi vireystasoni ei ole muutenkaan huipussaan, mutta tämä valon väheneminen vie minusta loputkin mehut - joka vuosi. Nyt kaipaan lautaselleni vitamiineja ja värejä. Ja niitähän tämä syksyinen salaatti on pullollaan. 

Kurpitsasesonki käy kuumimmillaan, mutta vaikka parhaat granaattiomenat antavat vielä hiukan odotuttaa itseään, löytyy niitä kaupoista onneksi myös nyt. Salaatissa käytetty lehtikaali ja granaattiomena ovat superfoodia parhaimmillaan, täynnä hyvää tekeviä antioksidantteja ja vitamiineja. Ja niitähän me kaikki tarvitsemme, kun syysflunssa yrittää iskeä, ja pimeys vaativat veronsa. Tärkeintä lienee kuitenkin se, että tämä ruoka maistuu hyvältä. Hyvä ruoka nimittäin tekee hyvää, aina.


Paahdettua kurpitsaa, granaattiomenaa ja pehmeää vuohenjuustoa

1 Hokkaido-kurpitsa eli japanilainen talvikurpitsa
1 rkl juoksevaa hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
hienoa (harmaata)merisuolaa

200 g pehmeää, kuoretonta vuohenjuustoa
1 granaattiomenan siemenet
4 lehtikaalinlehteä
muutama tuore basilikanlehti

Salaatinkastike

3 rkl (luomu)sitruunanmehua
6 rkl neitsytoliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
0,5 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese kurpitsa ja halkaise se pystysuunnassa. Poista siemenet esimerkiksi isolla lusikalla kovertamalla. Leikkaa kurpitsanpuolikkaat tasakokoisiksi lohkoiksi ja levitä ne isoon uunivuokaan. Kaada päälle oliiviöljyä ja mausta hunajalla ja hienolla merisuolalla. Pyörittele kurpitsanlohkoja käsin, jotta maut levittyvät tasaisesti. Lisää tarvittaessa öljyä. Paahda uunissa n. 20 minuuttia tai kunnes kurpitsat ovat pehmenneet.

Valmista salaatinkastike kurpitsojen kypsyessä. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Pese ja kuivaa lehtikaalinlehdet. Irrota lehtiruoti ja revi lehdet suupalan kokoisiksi. Sekoita kaalin joukkoon salaatinkastiketta. Puristele käsin, jotta maut imeytyvät hyvin. Irrota granaattiomenoista siemenet (ks. vinkki alla). Kokoa salaatti. Tee kaalinlehdistä peti laakealle vadille. Lado päälle paahdettua kurpitsaa ja murenna pehmeä vuohenjuusto niiden päälle. Viimeistele granaattiomenansiemenillä, revityillä basilikanlehdillä ja salaatinkastikkeella. 

VINKKI! Granaattiomenansiemenet irtoavat helpoimmin, kun leikkaat hedelmän lohkoiksi ja irrotat siemenet pesualtaan pohjalle asetetussa korkeareunaisessa, vedellä täytetyssä kulhossa. Kun siemenet irrottaa veden alla, kitkerät valkoiset kalvot nousevat pintaan, eikä mehu roisku ympäriinsä.