perjantai 5. joulukuuta 2014

Appelsiini-fenkolisalaatti


Appelsiinien paras sesonki tekee tuloaan, mutta myös muhkeat ja mehukkaat fenkolit pullistelevat parhaillaan monen kaupan vihannesosastolla mitä herkullisimman näköisinä - ihan väärään vuodenaikaan. Miellän fenkolin niin keväiseksi raaka-aineeksi, että sen runsas käyttäminen joulukuussa tuntuu suorastaan kummalliselta. Olisi kuitenkin sääli jättää laadukas raaka-aine kaupanhyllyyn pelkän sesonginmukaisuuden vuoksi. Niinpä olenkin viimeisen parin viikon aikana valmistanut useampaan otteeseen tätä herkullista salaattia, jonka fenkoli-appelsiini-fetakombo toimii älyttömän hyvin. Itse syön tätä useimmiten ihan sellaisenaan, mutta yhtä hyvin tämä sopii myös vaikkapa savukalan tai erilaisten kinkunkorvikkeiden, kuten possurullan tai karamellisoidun kaslerin kylkeen. Silloin tosin jättäisin fetan pois.

Appelsiini-fenkolisalaatti

1 suuri fenkoli
2 appelsiinia
150 g lampaanmaitofetaa
2 rkl silputtua ruohosipulia
4 rkl laadukasta extra virgin -oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamicoa
merisuolahiutaleita
vähän mustapippuria myllystä

Pese fenkoli ja halkaise se pitkittäin. Suikaloi se sitten hyvin ohuiksi suikaleiksi (parhaiten tämä käy mandoliinilla). Laita fenkolisuikaleet kulhoon. Lisää 2 rkl oliiviöljyä ja ripaus suolaa. Sekoita. Kuori appelsiinit ja käsittele ne kalvottomaksi siten, etteivät lohkot hajoa. Voit halutessasi myös viipaloida kuoritut appelsiinit kalvoineen pyöreiksi kiekoiksi. Silppua ruohosipuli. Kokoa annos: Lado laakealle vadille päällekkäin fenkolia ja appelsiinia. Murenna lampaanmaitofeta päälle käsin. Pirskottele päälle vielä oliiviöljyä ja valkoista balsamicoa. Viimeistele annos silputulla ruohosipulilla, mustapippurilla ja aavistuksella sormisuolaa.

keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Pähkinä-karpaloleipä


Joulukuussa blogissa ollaan enemmän tai vähemmän jouluisissa tunnelmissa. Pähkinä-karpaloleipä liittyy jouluun kuitenkin vain hyvin löyhästi, vaikka ovathan pähkinät ja punaiset karpalot jonkinlaisia sesonkiherkkuja nekin. Ja kyllä tällä leivällä kelpaa hyvin aloittaa myös aattoaamu, ellei sitten pistä heti herättyään puurokattilaa porisemaan. Mutta hyvältä tämä pähkinä-karpaloleipä maistuu koko vuoden ympäri.

Pähkinä-karpaloleipä

1/2 pkt hiivaa
5 dl vettä
10 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
2 dl hasselpähkinöitä
4 rkl kuivattuja karpaloita

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää suola, pähkinät ja kuivatut karpalot. Jatka vaivaamista vielä toiset 10 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan levähtää 30 minuuttia. Leivo taikinasta jauhotetulla pöydällä kaksi leipää ja aseta ne leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Tee leipiin pari viiltoa ja kohota leipiä huoneenlämmössä liinan alla 45 minuuttia. Kuumenna uuni 225-asteiseksi. Heitä uuniin noin desilitra vettä juuri ennen kuin laitat leivät paistumaan. Paista leipiä 225-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Avaa uuninluukku, kun leivät ovat paistuneet 25 minuuttia. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Näin leipiin tulee ihanan rapea kuori ja ne säilyvät pidempään mehevinä. 



maanantai 1. joulukuuta 2014

Granaattiomenaglögissä tuoksuu joulu



Nyt on viimeistään hyvä hetki käynnistää tämän vuoden glögisesonki. Joulukuun ensimmäisen päivän iltana nautin granaattiomenamehuun keittämääni glögiä kynttilänvalossa ja yritän ymmärtää, että joulu on todella jo reilun kolmen viikon kuluttua. 

Mikäpä virittäisikään paremmin joulutunnelmaan kuin neilikan, kanelin ja kardemumman tuttu tuoksu. Aikoinaan niin kallisarvoiset kaukomaiden mausteet ovat arkipäiväistyneet jo ajat sitten, mutta granaattiomenamehussa voi vielä aistia häivähdyksen itämaiden taikaa. 

Granaattiomenaglögi

7,5 dl 100%, sokeroimatonta granaattiomenamehua
3 rkl juoksevaa hunajaa (tai maun mukaan)
1,5 kanelitankoa (Caylon-kanelia)
1 tähtianis
8 vihreää kardemummankotaa
10 neilikkaa
1 pullo punaviiniä

Kaada granaattiomenamehu kattilaan. Lisää mausteet ja hunaja. Kuumenna kiehuvaksi. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla n. 15 minuuttia. Maista ja lisää halutessasi hunajaa. Lisää punaviini ja kuumenna, mutta älä keitä.

Tarjoile glögilaseista manteleiden ja rusinoiden kera.