tiistai 25. syyskuuta 2012

Lasagne paahdetusta kurpitsasta ja vuohenjuustosta


Jääkaapissa möllötti puolikas kurpitsa ja pari vuohenjuustotankoa, joiden parasta ennen -päiväys läheni uhkaavasti. Muistin tehneeni pari vuotta sitten Glorian ruoka ja viini -lehden ohjeella lasagnea, johon tuli uunissa paahdettua kurpitsaa, vuohenjuustoa ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Kyseistä reseptiä en enää löytänyt (kyllä, lehtihyllyni ei ole moittettomassa järjestyksessä), mutta ainekset ovat kutakuinkin samat, vieläpä kun löysin jääkaapin ylähyllyltä puoli purkillista aurinkokuivattuja tomaatteja. 

Reseptin hukkuminen ei juuri haitannut, sillä en ole järin reseptiuskollinen kokki. Pikemminkin olen suurpiirteinen ja soveltava ruoanlaittaja. Pikkutarkassa hifistelyssä noudatan toki ohjeita, mutta nykyisin sellaista tulee harrastettua entistä harvemmin. Sen sijaan nautin ruoan laittamisessa siitä, että se voi olla miten luovaa tahansa. Tämä ruoka ei ollut varsinaista luovuuden ilotulitusta, mutta mielestäni kupritsa-vuohenjuustolasagnestani tuli älyttömän hyvää. Täytyy alkaa tehdä tätä joka vuosi kupritsa-aikaan.


Lasagne paahdetusta kurpitsasta ja vuohenjuustosta

Paahdettu kurpitsa

Puolikas oranssilihainen kupritsa (n. 1 kg kuorittuna)
tuoreita timjamin oksia
oliiviöljyä
hienoa merisuolaa

Tomaattikastike

3 prk tomaattimurskaa
4 valkosipulinkynttä rastettuna
reilu 1 tl sokeria
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
1/2 purkillista aurinkokuivattuja tomaatteja
timjamin oksia

300 g vuohenjuustoa (minulla oli Chèvreä)
lasagnelevyjä
raastettua kovaa juustoa (Västerbottenkin toimi)

Paloittele kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot ja timjamin oksat uunivuokaan. Kaada päälle oliiviöljyä. Mausta merisuolalla. Kääntele aineksia käsin, jotta maut sekoittuvat tasaisesti. Paahda 200-asteisessa uunissa n. puoli tuntia. 

Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit neljään osaan. Laita kaikki tomaattikastikkeen ainekset kattilaan. Hauduta miedolla lämmöllä vähintään kymmenen minuuttia. Poista timjamin oksat.

Kasaa lasagne. Laita uunivuoan pohjalle tomaattikastiketta ja sen päälle kurpitsaa sekä murennettua vuohenjuustoa. Peitä lasagnelevyllä. Tee seuraavat kerrokset samaan tapaan. Leivitä viimeisen lasagnelevykerroksen päälle tomaattikastiketta ja juustoraastetta.

Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia. Jos pinnan juustoraaste uhkaa kärventyä, peitä foliolla. 






perjantai 21. syyskuuta 2012

Spelttistä vispipuuroa perjantaiaamuna


Aamu oli pilvinen ja harmaa, mutta vaaleanpunainen vispipuuro teki siitä suloisen. Parikymppisenä en syönyt arkisin lainkaan aamupalaa. Sen jälkeen kun kahdeksan vuotta sitten paransin tapani, en ole ymmärtänyt, miten pärjäsin entisillä elintavoillani. Minusta on tullut aamupalaihminen. 

Kukapa ei nauttisi pitkiksi venyvistä viikonloppuaamiaisista, mutta nykyisin arkiaamupalat ovat minulle yhtä tärkeitä. Hyvän aamiaisen turvin vire pysyy hyvänä koko päivän ja lounastakin jaksaa odottaa pidempään. 

Tämä aamiaispuuro on hyvää monessa mielessä. Teen vispipuuron aina spelttimannaryyneistä, jotka ovat täysjyväviljaa, ja oikeista puolukoista. Näin puurossa on runsaasti kuituja ja hyviä ravintoaineita.  Omasta mielestäni Mooseksen viljan spelttimanna on parasta, mutta onneksi tälläkin rintamalla on nykyisin valinnanvaraa.

Tuoreita puolukoita saa nyt metsästä ja torilta, mutta satokauden jälkeen tämä onnistuu hyvin myös pakastepuolukoista.

Spelttinen puolukkavispipuuro

0,5 l puolukoita
1,5 dl sokeria
1 l vettä
2 dl spelttimannaryynejä (tai pakkauksen ohjeen mukainen määrä per litra)

Kiehauta vesi, puolukat ja sokeri. Keitä viitisen minuuttia. Lisää mannaryynit ja sekoita. Keitä ryynejä pakkauksen mannapuuro-ohjeen mukainen aika. Jäähdytä ja vispaa sähkövatkaimella vaaleanpunaiseksi ja kuohkeaksi puuroksi.

Syö kylmän maidon (ja sokerin) kera.


perjantai 14. syyskuuta 2012

Yakitori-vartaat


Japanilaiset yakitori-vartaat, eli kanavartaat, ovat yksi 3-vuotiaan lapseni lempiruoista, ja hyvin ne maistuvat vanhemmillekin. Suhtaudun epäluuloisesti valmiskastikkeisiin ja vältän niitä viimeiseen asti, olipa kyseessä sitten aasialainen ruoka tai salaatinkastike. Itse tekemällä saa takuulla parempaa ja välttää kaikki epämääräiset lisäaineet. Eikä itse tekeminen loppujen lopuksi ole yhtään vaikeaa.

Kevätsipuli antaa vartaisiin kivan lisän, mutta minulla ei sitä tällä kertaa ollut. Sirottelen vartaiden pinnalle mielelläni myös paahdettuja seesaminsiemeniä, mutta nekin olivat salakavalasti päässeet loppumaan. Näin koruttomasti tarjoiltuinakin vartaat olivat kuitenkin herkullisia. Yakitorin kanssa syömme yleensä japanilaista (!) riisiä ja raakoja vihanneksia, kuten kurkkua ja kevätsipulia.

Tätä ruokaa on vaikea pilata, kunhan käyttää japanilaista soijaa ja riisiä, eikä päästä vartaita kuivumaan.


Yakitori-vartaat

4 broilerin luutonta rintaleikettä
12 bambuvarrasta (liota 30 min kylmässä vedessä)

Yakitori-kastike

1,5 dl japanilaista (!) soijaa
0,4 dl sakea (tai valkoviiniä)
90 g sokeria

Valmista ensin kastike. Laita ainekset kattilaan. Kiehauta ja anna porista miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia, kunnes kastike muuttuu aavistuksen siirappimaiseksi. Omasta mielestäni kastikkeen ei tarvitse olla kovin paksua. 

Paloittele broilerin liha melko pieniksi paloiksi ja lusikoi niiden päälle kastiketta. Säästä kastiketta myös tarjoiluun. Anna lihojen marinoitua n. 10 minuuttia. Pujota lihat vartaisiin. Halutessasi voit laittaa joka toisen palan väliin myös kevätsipulia. Grillaa vartaat kypsiksi tai ota niihin kunnon väri parillapannulla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa muutama minuutti. Kun vartaat on ruskistanut kunnolla, ne kypsyvät uunissa todella nopeasti.  

Tarjoa vartaat yakitori-kastikkeen, japanilaisen riisin ja raakojen vihannesten kera. Juomaksi vihreää teetä tai japanilaista olutta.