maanantai 10. huhtikuuta 2017

Gluteeniton mämmi (GF, V)

sokeriton mämmi, viljaton mämmi

Hullua, mutta aloin pitää mämmistä vasta noin vuotta ennen kuin siirryin täysin gluteenittomaan ruokavalioon. Viime pääsiäinen sujui vallan mainiosti mämmittä, mutta kun muu perhe viikonloppuna avasi mämmituokkosensa, oli minunkin saatava sitä. Alkoi hillitön googlettaminen, minkä ansiosta löysin kuin löysinkin muutaman gluteenittoman valmismämmin, joiden ainesosaluettelo ei kuitenkaan vakuuttanut minua.

Onnekseni silmiini osui myös Sallan mainio, gluteeniton ja luontaisesti makeutettu mämmiresepti, jossa on bataattia, taateleita, luumuja, tattaria ja carob-jauhetta.  Eipä muuta kuin uuni kuumenemaan, kattila liedelle ja mämmin tekoon. Muutaman tunnin kuluttua minäkin sitten lusikoin suuhuni pääsiäisherkkua, joka upposi lapsille jopa esikuvaansa paremmin.

P.S. Edit 7.5.2017 Reseptiä etsiessäni olin näemmä niin mämmitohinoissani, etten tullut lukeneeksi Sallan koko postausta vaan hyökkäsin suoraan reseptiosioon. Siispä kiitos ja kunnia mainiosta reseptistä meni kokonaan Sallalle, vaikka olisi ollut aiheellista kiitellä myös Annea, jonka kynästä tämä mainio resepti on alkujaan lähtöisin. Kiitos siis molemmille ihanille naisille!


Luontaisesti makeutettu mämmi

Gluteeniton ja sokeriton mämmi
(alkuperäinen resepti Vegan Warrior)

300g bataattia
150g kuivattuja luumuja
100 g pehmeitä taateleita (kivet poistettuna)
vettä

1 dl tattarijauhoja
1 dl carob-jauhetta
2 rkl pellavansiemenrouhetta (itse jauhoin pellavansiemenet jauheeksi)
ripaus (harmaata meri)suolaa
1 (luomu)mandariinin kuori raastettuna (itse käytin satsumaa)

Keitä kuorittua ja pilkottua bataattia runsaassa vedessä noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon luumut ja taatelit. Anna pehmentyä ja keittyä vielä noin 5 minuuttia. Ota keitinvesi talteen ja soseuta bataatit, luumut ja taatelit. Lisää joukkoon kuivat aineet, raastettu mandariinin kuori sekä keitinvettä niin, että saat tasaisen, paksuhkon seoksen.

Laita sose yhteen vuokaan tai jaa pienempiin. Paista mämmiä 175 asteisessa uunissa vuoan koosta riippuen 30-45 minuuttia. Laita uuni pois päältä, peitä vuoka foliolla ja anna mämmin tekeytyä uunissa 1-2 tuntia. Anna mämmin jäähtyä (tai jopa tekeytyä jääkaapissa yön yli) ja nauti haluamiesi lisukkeiden kanssa.

sokeriton mämmi

keraamiset pääsiäismunat


9 kommenttia:

Hanna / Hannan soppa kirjoitti...

EIKÄ mikä resepti! Lähtee niiiiin testiin! Maistoin sitä kaupan gluteenitonta mämmiä ja yyyyyh. Kiitos tästä. Ja niin sievät kuvat, mämmistä! Vaatii taitoa :D

Unknown kirjoitti...

Tämä on kyllä ihana resepti <3 Nyt kyllä pakko vähän mainita myös aiheesta, että aikanaanhan Salla löysi ko reseptin multa, josta mainitsi blogissaankin ;)

Ihanaa pääsiäistä teille Selina <3

Selina kirjoitti...

Toivottavsti mämmi maittoi, Hanna! Onneksi söin mämmiä ennen pääsiäistä, koska itselläni jäi tämä herkku pääsiäisenä syömättä, kun jokin megaflunssa kaatoi mut sängyn pohjalle yli kahdeksi viikoksi... Kiitos kuvakehuista, tuli hyvä mieli! <3

Selina kirjoitti...

Hyvä kun oikaisit asian, Anne! <3 Olin selvästikin niin mämminhimoni sokaisema, etten tullut lukeneeksi Sallan koko postausta vaan hyökkäsin suoraan reseptiosioon. Siksi kiitos ja kunnia mainiosta reseptistä meni kokonaan Sallalle.. Mutta nyt on postaus muokattu asianmukaiseksi. <3

Anonyymi kirjoitti...

Viestiä tulee vähän myöhään hehe..Entäs jos carob-jauhetta ei löydy? Moneen vuoteen ei ole löytynyt mämmiä pääsiäiseksi, mutta nyt löytykin herkullisen kuuloinen resepti kokeiltavaksi

AnneT kirjoitti...

Laitoitko todella tähän tuon 1 dl carobjauhetta ? Muutenhan tämä on puolikas annos , jolloin sen mukaan vain ½ dl ?

Anonyymi kirjoitti...

Miksi gluteeniton tattarimallas ei kelpaa teille gluteenittoman mämmin valmistukseen.

Imeltävä aktiivisuus tattarista puuttuu, mutta korjataanhan tavallisen perusmämminkin epäonnistunut imeltäminen yleisesti siirapilla makeuttamalla.

Tattarimaltailla saisi kuitenkin aitoa gluteenitonta mallasmämmiä. Tai no.... ei se nyt sentään aitoa imellettyä mämmiä ole, jos siirapilla makeutetaan.

Anonyymi kirjoitti...

Valmista aidosti imelletty mallasmämmi tattarimaltaista tai kauramaltaista.

Tattarimämmi valmistetaan tattarimaltaista, tattarijauhoista ja imeltävää aktiivisuutta sisältävästä kaurajauhosta.

Kauramämmi valmistetaan kauramaltaista ja imeltävää aktiivisuutta sisältvästä kaurajauhosta.


Nämä mämmit voi valmistaa gluteenittomina. Pitää vain huomioida että raaka-aineet eivät ole saaneet gluteenitartuntaa viljelyssa, viljankäsittelyssä ja kotikeittiössä.

Suomalainen kaura on yleisesti saanut viljelyteknisistä syistä ja viljankäsittelyteknisistä syistä gluteenitartunnan.

Anonyymi kirjoitti...

Carob jauheen tilalla voi hyvin käyttää kaakaojauhetta (sellaista sokeroimatonta) ja se puoli desilitraa riittää tähän. Tulee kyllä tosi herkullinen mämmi. Ihme, miten paljon se muistuttaa perinteistä mämmiä sekä ulkonäöltä että maultaan.