tiistai 1. maaliskuuta 2016

Kulhossa - misokasviksia, tofua & seesami-pähkinäkastiketta


Yotam Ottolenghin keittokirjat ovat kestosuosikkejani ja niiden oivaltavat reseptit innostavat kokkaamaan mitä ihanimpia kasvisruokia. Reseptit toimivat aina sellaisenaan, mutta usein ne innostavat minua myös kehittelemään niiden pohjalta omia verisoitani. Tämä ruoka on saanut innoituksensa Ottolenghin Plenty-keittokirjan misokasvisreseptistä.  

Misoliemessä ryöpätyt, napakoiksi jätetyt vihanekset sekä rapeapintaiseksi paistettu tofu tarjoillaan kirpeän täyteläisen pähkinäkastikkeen kera riisin päällä kulhosta. Oikeastaan tämä on siis melko klassinen japanilainen donburi-annos. Donbureja on monenlaisia, mutta pääperiaatteena on, että annos rakennetaan kulhoon ja siinä on aina riisiä, jonka päällä on joko kalaa, kasviksia tai lihaa.

Kulho on julistettu monessa paikassa tämän hetken trendikkäimmäksi tarjoiluastiaksi - eli japanilaiset donburit ovat tahtomattaankin nyt myös trendikkäitä. Ne kuitenkin pysyvät takuulla ruokalistallani myös muotibuumin laannuttua.  



Misokasviksia, tofua, riisiä & seesami-pähkinäkastiketta (neljälle)

Japanilaista riisiä (tai puuroriisiä)

4 dl vettä
2 rkl tummaa misotahnaa
2 rkl japanilaista soijaa
1 rkl kookossokeria
2 rkl miriniä

1 parsakaali suupaloiksi leikattuna
1 rasia siitakesieniä viipaloituina
2 kourallista sokeriherneitä

n. 400 g kiinteää tofua (esim. Jalotofu)
1 rkl öljyä paistamiseen

Tofun marinadi

2 rkl japanilaista soijaa
1 rkl paahdettua seesamiöljyä
1 rkl raastettua inkivääriä
(hyppysellinen chilihiutaleita)

Seesami-pähkinäkastike

100 g cashewpähkinöitä
3 rkl seesaminsiemeniä
1 rkl japanilaista soijaa
2 limen mehu
3 rkl rypsiöljyä
1 rkl vaahterasiirappia 
1/2-1 tl (japanilaisia) chilihiutaleita (tai maun mukaan)
(merisuolahiutaleita)

Aloita marinoimalla tofu. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Leikkaa tofu kuutioiksi. Yhdistä tofupalat marinadiin. Kääntele tofukuutioita, jotta mausteet levittyvät tasaisesti.

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Valmista kastike ja vihannekset riisin kiehuessa.

Rouhi pähkinät karkeaksi rouheeksi veitsellä. Paahda seesaminsiemenet ja pähkinärouhe kuivalla pannulla kullanruskeiksi. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.

Valmista kasvikset. Laita kattilaan vesi, misotahna, soija ja mirini. Kuumenna kiehuvaksi. Ryöppää parsakaalin paloja kiehuvassa liemessä 3 minuuttia. Nosta parsakaalit reikäkauhalla vadille. Lisää sokeriherneet. Keitä sokeriherneitä 1 minuutti, nosta reikäkauhalla vadille. Keitä siitakesieniä 2 minuuttia ja nosta ne reikäkauhalla vadille vihannesten joukkoon. 

Kun kaikki vihannekset on keitetty, keitä lientä kokoon, kunnes sitä on jäljellä noin desilitran verran. Paista tofu paistinpannussa rapeaksi sillä aikaa, kun liemi keittyy kokoon. 

Kokoa annokset. Aseta kulhon pohjalle riisiä. Asettele sen päälle kasviksia ja tofua. Kaada päälle lientä ja viimeistele annos seesami-pähkinäkastikkeella.




4 kommenttia:

Antti | Kamera ja Kauha kirjoitti...

Upea resepti!

Selina kirjoitti...

Kiitos, Antti! Tämä on kieltämättä aika ihana ruoka, vieläpä sellainen, josta tulee superhyvä olo. :)

Maikki kirjoitti...

Tää kulostaa ihan huippuherkulliselta! Misoa ja pähkinöitä niin ei voi mennä pieleen <3

Unknown kirjoitti...

Oikeassa olet, Maikki - misolla ja pähkinöillä saa aikaan vaikka mitä herkullista. Itselläni on suoranainen addikito molempiin... :)