maanantai 7. joulukuuta 2015

Vapun mustikka-kardemummakakku (jyttejauhoista)






Olin muutama viikko sitten Vappu Pimiän toisen keittokirjan, Vapun reseptikirja II:n julkkareissa, joissa tarjottiin mustikka-kardemummakakkua. Ensimmäisen lusikallisen jälkeen tiesin, että meillä tultaisiin leipomaan sitä kerran jos toisenkin. 

Esikoisestani on tämän syksyn kuluessa kuoriutunut pieni leipuri. Aiemmin hän viis veisi keittiöpuuhista, ja niinpä olin vähintäänkin hämmästynyt, kun hän eräänä päivänä itse ehdotti kakun leipomista. Vapun mustikkakakun reseptiikka on sen verran simppeli, että pienellä avustuksella 7-vuotias selvisi siitä hyvin. Muutenkin Vapun reseptit ovat mukavan yksinkertaisia ja toimivia. Tätä kirjaa voi lämpimästi suositella (joululahjaksi) myös niille, jotka pitävät hyvästä ruoasta, mutta eivät ole paljoa keittiössä häärineet.

Alkuperäisessä ohjeessa on vehnäjauhoa, mutta olemme tehneet kakun kertalleen myös gluteenittomista jyttejauhoista ja lopputulos oli niistäkin valmistettuna mainio. Alkuperäisestä reseptistä poiketen, olen merkinnyt alla olevaan reseptiin myös jyttejauhon määrän.

Tuorejuustokreemillä kuorrutettu kaakku muistuttaa fiilikseltään porkkanakakkua, joten luulenpa, että kaikki porkkanakakun ystävät ihastuvat tähän. Kardemummaisuudessaan tämä kaakku sopii muuten hyvin myös joulunajanjuhliin.

Vapun mustikka-kardemummakakku

175 g voita
2 dl sokeria
4 kananmunaa
2 tl vaniljauutetta tai -sokeria
4 dl vehnäjauhoja tai 2,7 dl jyttejauhoja
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
75 g crème fraîchea
200 g mustikoita

Vuokaan

Voita ja korppujauhoja
tai leivinpaperia

Kuorrutus

200 g maustamatonta tuorejuustoa
75 g crème fraîchea
2 dl tomusokeria
1-2 dl (pensas)mustikoita

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää joukkoon vaniljauute tai -sokeri ja sekoita. 

Sekoita jauhot, kardemumma ja leivinjauhe keskenään ja kääntele varoen taikinaan, älä enää vatkaa. Lisää ranskankerma ja mustikat. 

Voitele ja korppujauhota tasapohjainen irtopohjavuoka tai vuoraa kakkuvuoka leivinpaperiarkilla, jolloin saat kakun kätevästi nostettua vuoasta ja voit myös asettaa sen kauniisti tarjolle paperilla.

Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua uunin keskiosassa 180 asteessa noin 50 minuuttia. Kumoa kakku tarjoilulautaselle ja anna jäähtyä kunnolla. 

Sekoita kuorrutteen ainekset eli tuorejuusto, crème fraîche ja tomusokeri keskenään sileäksi tahnaksi. Levitä kuorrute täysin jäähtyneen kakun päälle. Koristele mustikoilla.

P.S. Vaikka kuinka muutan tekstin asettelua, tämä loppuosa jää aina näin keskitetyksi. Mistähähän lie johtuu, osaako kukaan sanoa?





Ei kommentteja: