perjantai 11. heinäkuuta 2014

Grillatut possun ribsit, bbq-kastike & fenkolinsiemen-coleslaw


Grillatut ribsit ovat mökkiruokaa parhaimmillaan. Koska ne voi valmistella grillausta vaille valmiiksi jo etukäteen, ne ovat myös loistavaa vierasruokaa. Samasta syystä syömme niitä mökkiviikonloppuina usein perjantaisin, sillä salaattia lukuun ottamatta kaikki on esivalmisteltu kotona. Silloin voi saman tien solahtaa viikonlopunviettoon, eikä kenenkään tarvitse huhkia keittiössä.

Esikypsennän ribsit aina uunissa enkä keittämällä, sillä maustan ne omatekoisella rubilla eli lihan pintaan hierottavalla mausteseoksella. Tosigrillaajat kypsentävät kylkirivit alusta loppuun grillissä, mutta siihen eivät taitoni ja grillini yllä.

Itse tehty bbq-kastike viimeistelee kokonaisuuden ja maistuu valmissooseja makoisammalta. Mielestäni tuhdit ribsit kaipaavat seurakseen vain salaatin. Puhdasoppisin jenkkitunnelma syntyy majoneesipohjaisella coleslawlla, jonka maustan usein fenkolinsiemenillä. Ai, ai miten hyvää tämä on!

Possun ribsit ja bbq-kastike (4 annosta)

4 (luomu)possun kylkiriviä

mausteseos

2 rkl paprikajauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
2 tl hienoa merisuolaa
1 tl chilijauhetta
mustapippuria myllystä
3 valkosipulinkynttä raastettuna
1 (luomu)sitruunan kuori raastettuna (vain keltainen osa)

Sekoita mausteet yhteen ja hiero lihan pintaan. Laita lihat uunivuokaan. Lisää pohjalle pari desiä vettä ja laita folio tiiviisti vuoan päälle. Kypsennä 200-asteisessa uunissa pari tuntia tai kunnes liha on kypsää. Lihat voi kypsentää vaikka päivää ennen tarjoamista. Valele lihojen päälle bbq-kastiketta ja grillaa niihin rapea pinta. Valele grillauksen aikana bbq-kastikkeella.

bbq-kastike

1 kg paseerattua tomaattia
1 sipuli silputtuna
8 valkosipulinkynttä silputtuna
1 rkl rypsiöljyä
1,5 dl ruokosokeria
3 rkl hunajaa
(parin sentin pala inkivääriä)
0,5 dl tummaa balsamicoa
2 tl Worcestershire-kastiketta
1-2 tl tabascoa tai maun mukaan
2 tl savustettua paprikajauhetta
1-2 tl hienoa merisuolaa

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää silputut sipulit ja kuullota niitä, kunnes ne pehmenevät. Lisää loput aineet ja keitä miedolla lämmöllä vartin verran. Tarkista maku. Jos haluat kastikkeesta makeampaa, lisää sokeria tai hunajaa. Siivilöi halutessasi. Tarjoa grillattujen ribsien kanssa.

Coleslaw fenkolinsiemenillä

500 g varhaiskaalia tai talvikaalia
2 porkkanaa
1 kesäsipuli varsineen tai 1/2 pieni sipuli
1 (luomu)sitruunanmehu
1,5 dl majoneesia (valmismajoneeseista Hellmann's on ylitse muiden)
0,5-1 tl hienoa merisuolaa
1 valkosipulinkynsi
vajaa 1 tl fenkolinsiemeniä

Suikaloi kaali ohueksi, raasta porkkanat ja hienonna sipuli. Sekoita vihannekset yhteen kulhossa ja purista päälle sitruunanmehu. Mausta suolalla ja kääntele ainekset yhteen käsin. Raasta valkosipuli majoneesin joukkoon. Lisää majoneesi ja fenkolinsiemenet salaattiin juuri ennen tarjoilua. Jos kaalista on irronnut nestettä, valuta se pois ennen majoneesin lisäämistä.






Ei kommentteja: