torstai 29. toukokuuta 2014

Raparperipiirakka maistuu kesältä


Mitä olisi kesä ilman raparperia? Jos ei suorastaan kurja, niin ainakin vähemmän maukas. Pidän raparperista kuin hullu puurosta. Keittelen siitä kompottia tämän tästä ja syön sitä luonnonjogurtin kanssa epäterveellisyyttä läheneviä määriä. 

Mutta raparperipiirakka se vasta kesältä maistuu! Tämä resepti on supersimppeli niin kuin parhaat jutut yleensä ovat. Voideltuun piirakkavuokaan ladotaan sokeroituja raparperinpaloja ja päälle valmistetaan muruseos mantelimassasta, voista, jauhoista ja sokerista. Tarjoillaan vaniljakastikkeen, jäätelön tai kermavaahdon kera. 

Samaan tapaan voi valmistaa vaikkapa vadelmapiirakan, jonka ohje löytyy parin vuoden takaisesta postauksestani.

Raparperipiirakka

150 g voita + nokare voiteluun
0,5 dl sokeria
3-4 dl vehnäjauhoja
pötkö mantelimassaa

1,5 l pilkottuja raparperinpaloja
n. 2 dl sokeria

Voitele piirakkavuoka. Laita sokeroidut raparperinpalat vuokaan yhdessä sokerin kanssa. Nypi voi, sokeri, jauhot ja mantelimassa murumaiseksi seokseksi. Peitä raparperit muruseoksella. Paista 175-asteisessa uunissa n. 50 minuuttia tai kunnes raparperi on pehmeää ja piirakan pinta kullanruskea.

Tarjoa vaniljakastikkeen, kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa.

Vaniljakastike

5 dl täysmaitoa
1 vaniljatanko
6 keltuaista
130 g sokeria

Kiehauta maito ja halkaistu vaniljatanko kattilassa. Sekoita keltuaiset ja sokeri keskenään kulhossa. Kaada kuuma maito keltuaisseoksen joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kypsennä keskikuumassa vesihauteessa koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Jos käytät lämpömittaria, kypsennä kastiketta kunnes se on 82-asteista. Poista vaniljatanko ja jäähdytä kastike ennen tarjoamista.


Ei kommentteja: