perjantai 7. helmikuuta 2014

Sitrus-porkkanamarmeladi


Jatkoa alkuvuoden sitrusiloittelulle: kirpakka sitrus-porkkanamarmeladi. Sipaisu tätä paahdetun leivän tai croissantin päälle, ja aamu alkaa aurinkoisesti. Syödessäni marmeladia paahdetun maalaisleivän päällä Darjeeling-teen kyytipoikana, aloin pohtia, että kello viiden tee ei olisi hullumpi tapa tavata ystäviä silloi tällöin brunssin sijaan. Ja hyvä marmeladi puoltaa tietysti paikkaansa molemmilla aterioilla. 

Maustoin marmeladin tuoreella inkiväärillä, mutta halutessaan sen voi jättää myös pois. 

Kirpeä sitrus-porkkanamarmeladi

2 isoa porkkanaa
2 (luomu)verigreippiä
1 (luomu)veriappelsiini
1 (luomu)sitruuna
(pieni pala tuoreta inkivääriä)
1/2 dl vettä
6 dl sokeria

Pese, kuori ja raasta porkkanat karkealla terällä. Pese ja kuivaa sitrushedelmät huolella. Kuori ne terävällä veitsellä niin, ettei valkoista osaa tule mukaan. Suikaloi kuoret ohuiksi suikaleiksi. Irrota hedemäliha kalvoista ja paloittele pieneksi. Jos käytät inkivääriä, kuori ja raasta se. Laita kaikki ainekset kattilaan. Purista myös kalvoihin mahdollisesti jääneestä hedelmälihasta mehut mukaan. Hauduta 15-20 minuuttia tai kunnes marmeladi on sakeaa. 

Purkita puhtaisiin purkkeihin. Ohjeesta tulee noin litra marmeladia.

Testaa marmeladin koostumus tarvittaessa: laita lusikallinen marmeladia lautaselle ja lautanen hetkeksi pakastimeen. Vedä viiru jäähtyneeseen marmeladiin. Jos kylmän marmeladin keskelle jää vana, eikä se valu, on koostumus oikea. Jos marmeladi on edelleen valuvaista, hauduta sitä vielä tovi.4 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Satsasin juuri uuteen paahtimeen ja sen takia meillä on iloiteltu jopa hilloleivillä, mitä emme tavallisesti tee. Sen perusteella voisin innostua keittämään tämän marmeladin. Se olisi ihanaa paahtoleivän päällä.

Tuo tuore inkivääri on oiva idea, se toimii loistavasti sekä porkkanan että sitruksien kanssa. Menee kyllä tekoon täälläkin.

Selina kirjoitti...

Mekin syödään aniharvoin hilloleipiä, mutta jostain syystä muhin iski taannoin marmeladileipien himo. Tämä on kyllä hyvää paahtoleivän päällä. Inkiväärin, sitrusten ja porkkanan kombo toimii.

Unknown kirjoitti...

Vou,kiva blogi sulla. Täällähän pitää käydä useammin :-)

Selina kirjoitti...

Kiitos! Ja kiitos samoin, hieno blogi sullakin. Ehdottomasti tieni käy sinne useammin. :)