perjantai 10. kesäkuuta 2016

Luontaisesti gluteeniton - manteli-kauraleipä


Hylkäsin gluteenin lääkärin määräyksestä muutama kuukausi sitten. Yli 100-vuotias leipäjuuri on yksi kallisarvoisimmista ruoka-aarteistani, joten voitte arvata, että hyvästien heittäminen leivälle oli haikeaa. Toisaalta olen kuitenkin sopeutunut uuteen elämään helposti – jos vaihtoehtona on särkevät nivelet ja kovat ylävatsakivut, elän mieluummin vailla tiettyjä suun iloja.

En ole innostunut korvikeruoista, siis sellaisista ruoista jotka yrittävät esittää jotakin mitä ne eivät oikeasti ole. Eli en oikein innostu erilaisista tärkkelyksistä leivotuista leivän kaltaisista tuotteista (sitä paitsi puhdistettu vehnätärkkelys ei sekään sovi minulle). Niiden sijaan syön ”leipiä”, jotka ovat rehellisesti sitä mitä ne ovat. Tattarinäkkäri kuuluu esimerkiksi nykyään leipälaatikkoni vakiovarustukseen.

Pidän myös mantelileivästä ja viimein leivoin sitä myös itse. Leipomisen suuntaviivat hahmottuivat tämän reseptin avulla, joskin muokkasin sitä aikalailla vähentämällä kananmunien määrää ja lisäämällä joukkoon myös kaurajauhoja.

Mantelileivän voimin on ollut ihana aloittaa ensimmäiset loma-aamut täällä Espanjan talolla tuuhean viiniköynnöksen varjossa.

Manteli-kauraleipä

5 kananmunaa
1,5 dl oliiviöljyä
6 dl mantelijauhoa
1,5 dl kaurajauhoa
1 rkl ruokasoodaa
1,5 tl suolaa

Vuoraa suorakaiteen muotoinen leipävuoka leivinpaperilla. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Yhdistä kuivat aineet kulhossa. Vatkaa munat kuohkeaksi ja kevyeksi vaahdoksi (tämä vie n. 5 minuuttia). Lisää öljy kananmunien joukkoon vatkauksen loppuvaiheessa. Lisää kuivat aineet kananmuna-öljyseoksen joukkoon. Kaada taikina leipävuokaan. Paista uunin keskitasolla 35-45 minuuttia. Anna leivän jäähtyä vuoassaan kokonaan ennen kuin irrotat sen siitä.

Ei kommentteja: