perjantai 17. kesäkuuta 2016

Brunssin kuningas - Shakshuka


Kun Kira kirjoitti vähän aikaa sitten blogissaan, että jokaisessa itseään kunnioittavassa blogissa on kokattu shakshukaa, havahduin. Tykkään todella paljon tuosta pohjois-afrikkalaisesta kananmunaruoasta, joka on Israelissa suosittu aamiaisruoasta, mutta jostakin syystä resepti ei kuitenkaan ole koskaan päätynyt blogiin asti - nyt on siis viimein aika korjata tilanne.

Shakshukan juju on aromikkaassa ja mausteisessa tomaattikastikkeessa, jonka päälle kananmunat hyydytetään. Viimeksi eilen tarjosin sitä brunssilla ystävillemme, jotka lomailevat lähellämme ja tulivat iloksemme meille yökylään. Mielestäni shakshuka on parhaimmillaan juuri brunssipöydässä tai myöhäisellä viikonloppuaamiaisella. Miten hauskaa onkaan kantaa suuri, herkullisen tuoksuinen ja höyryävän kuuma pannu pöytään.

Shakshuka on niitä ruokia, joista on olemassa lukuisia versioita. Halutessaan siihen voi lisätä vaikkapa fetaa tai chorizoa, mutta tässä reseptissä olen pitäytynyt perusasioiden äärellä.  Harissan ystävänä tarjoan shakshukan kanssa aina omatekoista harissaa, joka vie sapuskan seuraavalle tasolle. Lisäksi maustan shakshukani Ottolenghin reseptin innoittamana aina myös hyppysellisellä sahramia.


Shakshuka

2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 punaista paprikaa suikaloituina
6 kypsää tomaattia kuutioituna, kannat poistettuna
oliiviöljyä
2 rkl kookossokeria
1 tl jeeraa
hyppysellinen sahramin luotteja
1 rkl paprikajauhetta
hienoa merisuolaa

lehtipersiljaa hienonnettuna

6 kananmunaa

Lisäksi harissaa, jonka reseptin löytyy täältä

Laita sahramin luotit kulhoon ja kaada niiden päälle vähän kuumaa vettä. Suikaloi sipulit ohuiksi suikaleiksi. Hienonna valkosipulit. Kuullota sipulisuikaleet pehmeäksi öljyssä. Lisää kookossokeri ja jatka kypsentämistä pari minuuttia. Lisää jeera ja paprikajauhe.  Jatka kypsentämistä hetki. Lisää paprikat ja paista niitä viitisen minuuttia. Lisää tomaatit ja sahrami liotusvesineen. Anna porista liedellä n.20 minuuttia tai kunnes tomaateista alkaa muodostua kastike. 

Tee paprika-tomaattipaistokseen kuusi koloa kananmunia varten. Riko kananmunat koloihin. Jatka kypsentämistä, kunnes kananmunat ovat hyytyneet. Viimeistele hienonnetulla lehtipersiljalla.





2 kommenttia:

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Shakshuka on niiiiin hyvää! Erityisesti innostuin tuosta linkkaamastasi harissaohjeesta. Olisin tarvinnut sen eräänä päivänä, kun en löytänyt kaupasta valmista harissaa :) Miten en hoksannut, että voihan sen tehdä itsekin???

Selina kirjoitti...

En ole muuten vielä tavannut ketään joka ei tykkäisi shakshukasta... Itsetehty harissa on ihan huippua, usein parempaa kuin kaupan versiot, joten kannattaa kyllä kokeilla sitä! :)