Tykkään caesarsalaatista, varsinkin erilaisista kaaleista
valmistettuna. Yksi tämän hetken lounassuosikeistani on Cargon lehtikaalista
valmistettu caesarsalaatti, jossa on rutkasti avokadoa ja päällä murusteltua
siemennäkkäriä (minä kun en niitä ihania krutonkeja voi syödä).
Lehtikaalientusiastina kokkaan itsekin caesaria usein
lehtikaalista. Lehtikaalin lisäksi suosin mustakaalia, josta syntyy
niin ikään herkullinen salaatti. Tämä mustakaalista valmistettu versio on Cargon
innoittama, joskin annoksen rapeuttajana toimivat siemennäkkärin sijaan
saksanpähkinät.
Kaltaisiani kaalien ystäviä saattavat kiinnostaa myös aiemmin
postaamani caesarversiot. Grillatun varhaisakaalicaesarin ohjeen löydät täältä. Raa’asta parsakaalistä pyöräytetyn salaatin resepti löytyy puoletsaan täältä.
Caesarsalaatti mustakaalista & avokadoa
(kahdelle)
5 suurta mustakaalin lehteä
1 avokado
runsaasti vastaraastettua parmesaania tai parmesaanilastuja
saksanpähkinöitä tai leipäkrutonkeja
caesarkastiketta oman maun mukaan, ohje alla.
Caesarkastike
majoneesiin:
1 kananmuna (valkuainen + keltuainen)
1 dl neutraalin makuista öljyä
1,5 dl extra virgine -oliiviöljyä
2 tl dijon-sinappia
2 rkl (luomu)sitruunanmehua
lisäksi:
4 öljyyn säilöttyä sardellifilettä tai runsas 1 rkl
kapriksia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
n. 1 dl vastaraastettua parmesania
(pari tippaa Worcestershire-katiketta)
mustapippuria myllystä ja hienoa merisuolaa maun
mukaan
Mittaa kananmuna, sitruunanmehu öljyt ja sinappi suorareunaiseen,
korkeaan ja kapeahkoon astiaan (astian reunat eivät saa levetä ylöspäin). Kaikkien
ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä. Aseta sauvasekoitin astian pohjaa vasten
ja aja täydellä teholla, nostaen sauvasekoitinta samalla ylöspäin. Pyöräytä
pari kertaa sauvasekoittimella. Majoneesin muodostuttua lisää joukkoon hienoksi
silputut sardellit ja raastettu valkosipuli. Pyöräytä vielä sauvasekoittimella.
Sekoita joukkoon raastettu parmesaani. Mausta Worcestershire-kastikkeella,
pippurilla ja tarvittaessa suolalla.
6 kommenttia:
Oi, kuulostaa herkulta! Kunhan mustakaalisato vielä kaalikoin jäljiltä vähän tuuhenee, laitan tämän kyllä tulille.
Ollapa oma mustakaalimaa! Jos teillä on lehtikaalia, niin tämä on erinomaista myös siitä valmistettuna. Onko sulla muuten mitään ässää hihassa kaalikoita vastaan? Äitini kaalisato hupeni maalla nimittäin jälleen lähes tykkänään parempiin suihin...
Tämä vuosi oli ihan hullu kaalikoivuosi. Meillä oli hyvät harsotukset ihan keväästä saakka, kaalit kelpaavat niin monille ötököille, että harsotus on joka tapauksessa tarpeen. Harsoista huolimatta koit pääsivät kaaleihin käsiksi.
Selvittiin kuitenkin sillä, että kerran viikossa avattiin harsot, ravisteltiin kaaleista lentävät ja nypittiin käsin toukat ja koteloituneet pois. Heinäkuun puolessa välissä koit alkoivat vähetä ja otettiin harsot kokonaan pois. Kaikki kaalit olivat osin syötyjä, mutta nyppimisen ansiosta menetettiin lopullisesti ainoastaan kukkakaalit ja nähtävästi osa nauriista (ne ilkiöt syövät ensin lehtiä ja tunkeutuvat sitten nauriiseen).
Oi ihana resepti! Mä kasvatin nyt ekaa kertaa lehti- ja mustakaalia. Koita oli ja osa kaaleista on syöty, mutta satoa on kyllä yllinkyllin silti :) Tämä siis testaukseen!
Kiitos vinkeistä, Mari! Meillä on maalla se ongelma, ettei kukaan ole siellä jatkuvasti. Helsingin keskustassa kaaleja näkyy kukkapenkkien istutuksissa - tuntuu suorastaan siltä, että Helsingin keskustassa musta- ja lehtikaalin kasvattaminen on maaseutua vaivattomampaa. :)
Hanna, minäkin haluan kaalimaan! Musta- ja lehtikaalista saa aikaan vaikka mitä ihanaa. Kyllähän niitä saa nykyään aika hyvin kaupoista, mutta olisi se ihan toista hakea ne omalta pihalta. :)
Lähetä kommentti