Kesäkurpitsan kulutukseni on kasvanut viime
kuukausina räjähdysmäisesti. Tämä johtuu siitä, että suhteeni vehnään ja muihin
kotimaisiin viljoihin on tykkänään poikki.
Heitettyäni hyvästit gluteenille olen voinut
paljon paremmin, joskin uuteen, viljattomaan elämään totutteleminen ei aina ole
ollut aivan helppoa. Mitä söisi leivän sijasta (jos nimenomaan haluaa juureen leivottua leipää
eikä munakasta tai puuroa) tai millä korvaisi harvakseltaan syömäni ihanan italialaisen pastan?
Gluteenittomat, etupäässä erilaisista tärkkelyksistä valmistetut korvikkeet maistuvat
korvikkeilta ja sisältävät lisättyä sokeria, eivätkä innosta minua lainkaan. Niiden sijaan olen opetellut
syömään osittain aivan uudella tavalla. Jos en kerran voi syödä esimerkiksi juurileipää, syön jotakin, joka on rehellisesti jotakin muuta.
Niinpä syön esimerkiksi bataattitoasteja, tapiokakreppejä tai tattarinäkkäriä ja höyläilen
kesäkurpitsasta nauhoja, jotka ajavat pastan aseman. Aiemminkin söin toisinaan vihannesleikkurilla valmistamaani kesäkurpitsapastaa, mutta nykyisin syön sitä paljon useammin. Kun muu perhe
herkuttelee vaikkapa spagetti bolognesella, syön oman kastikkeeni kesäkurpitsasuikaleiden
kera.
Kuorimaveitsellä ja mandoliinilla saa aikaan
kelvollisia kesäkurpitsasuikaleita, mutta paras rakenne syntyy
vihannessorvilla. KitchenTime lähetti minulle toivepaketin, jonka sisältä paljastui
Westmarkin vihannessorvi. Ihanan helppokäyttöinen sorvi pyöräyttää
kesäkurpitsan lisäksi nauhaksi myös bataatit, kurkut, perunat tai palsternakat ja helposti vaihdettavilla terillä saa aikaan kolmen levyistä nauhaa. Westmarkin näppärä vihannessorvi kiri uudeksi keittiövälinesuosikikseni heti japanilaisten veitsieni
jälkeen.
Aiemmin mieheni on nyrpistellyt
kesäkurpitsakokkailuilleni, mutta sorvatun kesäkurpitsanauhan koostumus sopi
hyvin myös hänen suuhunsa. Viime viikonloppuna hän suorastaan julisti
avokadotahnalla, korianteriöljyllä ja parmesaanilla maustetun kesäkurpitsaspagetin uudeksi lempiruoakseen. Lapsissa ruoka ei herättänyt samanlaista hurmosta, mutta hyvin se upposi heillekin. Siispä meillä syödään tätä jatkossa usein koko porukalla.
Kesäkurpitsaspagettia, avokadoa & korianteriöljyä
(kahdelle)
2
pienehköä, napakkaa kesäkurpitsaa
Avokadotahna
1 kypsä
avokado
1 pieni
valkosipulinkynsi
1/2
(luomu)sitruunan mehu
(harmaata) merisuolaa
Ripaus cayennepippuria
Korianteriöljy
1 ruukku
tuoretta korianteria
1 dl (luomulaatuista) extra virgine -oliiviöljyä
(1 pieni
valkosipulinkynsi)
½
(luomu)sitruunan mehu
(harmaata merisuolaa)
mustapippuria
myllystä
Lisäksi
Pecorinoa (tai parmesania) raastettuna / vegaaniseen versioon ravintohiivahiutaleita
Pese
kesäkurpitsat ja sorvaa ne nauhaksi vihannessorvilla. Anna kesäkurpitsanauhojen valua hetki siivilässä. Valmista kastikkeet.
Yhdistä
avokadotahnan ainekset kulhossa. Aja tahnaksi sauvasekoittimella.
Valmista
korianteriöljy. Yhdistä korianterinlehdet, öljy (ja valkosipulinkynsi)
sauvasekoittimen kulhossa. Aja tasaiseksi. Mausta öljy sitruunanmehulla,
suolalla ja mustapippurilla.
Kokoa
annos. Kääntele avokadotahna kesäkurpitsasuikaleiden joukkoon käsin. Jaa
lautasille. Pirskottele päälle korianteriöljyä ja höylää päälle runsaasti
pecorinoa tai ripottele pinnalle ravintohiivahiutaleita. Tarjoa heti.
9 kommenttia:
Johan on houkuttelevan näköisiä suikeroita :)
Herkullisen näköistä! Ja aika näppärä tuo keittiövempele :)
Kiitos, Johanna! Omalla kohdallani nämä herkkukiekurat tekevät pastasta luopumisen aavistuksen helpommaksi. :)
Kiitos, Antti! Onhan tuo näppärä vempain myös kaltaisellesi pastavelholle! Jos on yhä väleissä vehnän kanssa ja voi syödä pastaakin, niin noita vihanneskiehkuroita voi syödä muuten vain ja jättää pasta sanan sapuskan nimestä pois. :)
Nam! Iso kulhollinen noita "nuudeleita", kiitos! :D
Näitä syö helposti ison kulhollisen! :)
Hei, itse syön usein kesäkurpitsapastaa salviapestolla. Salvia tekee annoksesta pikantin, mutta todella herkullisen. Vinkkinä, jos haluat vaihtelua, etkä ole vielä kokeillut.
Oi, salviapesto on ihanaa! Enpä ole syönyt sitä vielä kesäkurpitsapastan kanssa, mutta täytyypä korjata tilanne pikimiten. :)
Eli et keitä/paista näitä laisinkaan? Kylmä ruoka siis?
Lähetä kommentti