perjantai 30. joulukuuta 2016

Uusi vuosi & entiset kujeet - hummus & Uuden vuoden meze-menu (GF, V)


hummustahna, kikhernetahna, vegaaninen-tahna, tahinitahna, tahini, kikherne

Meillä vietettiin Tapanin päivää Lähi-idän makujen saattelemana. Alkupalaksi katetusta meze-pöydästä löytyi tätä säilötyillä sitruunoilla maustettua porkkanasalaattia, yrttistä granaattiomenasalaattia, baba ganoushia ja tietysti hummusta. 

Siihen nähden, miten tiuhaan hummusta valmistan, on ihme, ettei ohje ole päätynyt vielä blogiin asti. Nyt on siis korkea aika korjata tämä huomattava puutos blogini reseptirepertuaarissa! Hummus on niitä ruokia, joihin en kyllästy koskaan. Syön sitä usein leivän päällä ja yksi helpoista ja nopeista kotitoimistopäivieni suosikkilounaista koostuu isosta lautasellisesta tätä kvinoaan tehtyä tabboulehia hummuksen kera. 

Hummuksen voi valmistaa monella tapaa ja eri koulukunnat kinastelevat kernaasti mielellään siitä, mikä on se ainoa oikea tapa valmistaa tätä herkullista kikhernetahnaa. Jotkut lisäävät sekaan soodaa, toiset kuorivat kikherneet ja monet karsastavat purkkikamaa. Paras hummus valmistuu eittämättä itse keitetyistä kikherneistä, mutta varsin kelvolliseen lopputulokseen pääsee myös purkkikikherneitä käyttämällä (laatuun kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota). Itse päädyn usein ajan puutteen (tai ennakoimattomuuden) vuoksi valmistamaan hummukseni säilötyistä kikherneistä. Yhdessä asiassa olen kuitenkin tarkka. Hummus kannattaa valmistaa juuri ennen tarjoilua, eikä sitä kannata säilöä pitkään, koska kikherneet alkavat käydä varsin nopeasti

hummustahan, shirazi-salaatti, kikhernetahna, granaattiomenasalaatti, meze-tarjoilut, sumakilla-maustettu-salaatti, tahinitahna

Luulen, että voisin  syödä hummusta jossakin muodossa vaikka joka päivä. Muutenkin Lähi-idän keittiön maut uppoavat minulle aina. Niinpä olen jälleen uutena vuotena, juuri Tapanin päivästä toettuani, valmis meze-illalliseen. Monena uutena vuotena olemme valmistaneet ystävien kesken monen ruokalajin illallisen, mutta tänä vuonna haluan ottaa rennosti ja kattaa kaiken pöytään yhdellä kertaa. Meze-pöytä on juuri omiaan tällaiseen rentoon illanviettoon. Siinä on sekin hyvä puoli, että monipuolisesta tarjonnasta kukin löytää itselleen helposti mieluisaa syötävää.

Kikherneistä ja tahinista valmistettu hummus kuuluu ilman muuta meze-pöydän tarjoiluihin. Helpon hummuksen reseptin löydät postauksen lopusta. Hummuksen lisäksi ajattelin kattaa pöytään näitä blogini arkistosta löytyviä Lähi-idän kasvisherkkuja, joiden resepteihin pääset ruoan nimiä klikkaamalla:


Ja uuden vuoden päivänä brunssipöydässä komeilee ehdottomasti harissalla ryyditetty pohjois-afrikkalainen munakaspannu, Shakshouka. <3

Rentoa ja onnellista uutta vuotta kaikille!

P.S. Hummus maistuu ihanalta ja samalla se on superterveellistä. Etenkin sen sisältämä tahini on hyvisruokaa parhaimmillaan, täynnä vitamiineja ja hivenaineita sekä hyviä rasvoja. 


Tahinilla-maustettu-kikhernetahna, hummus-bi-tahini, tahna-leivän-päälle, vegaaninen-tahna

Hummus

3 tlk kikherneitä (esim. Go green)
5 rkl (luomu)tahinia eli seesaminsiementahnaa (vaaleasta syntyy parhaan makuinen hummus)
3 (luomu)sitruunan mehu
3 valkosipulinkynttä
n. 1 dl vettä
hienoa (harmaata)merisuolaa tai ruususuolaa

Pinnalle

(luomu) extra virgine -oliiviöljyä
sumakkia

Huuhtele ja valuta kikherneet siivilässä. Laita kikherneet, tahini, sitruunanmehu ja valkosipulit sekä 1/2 dl vettä tehosekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi. Lisää vettä koneen käydessä, kunnes hummuksen rakenne on sopivan notkeaa. Rakenteen kuuluu olla tahnamainen. Mausta suolalla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sitruunanmehua tai suolaa.

Kaada hummus kulhoon. Pirskottele pinnalle laadukasta oliiviöljyä ja sumakkia. Koristele halutessasi granaattiomenansiemenillä ja mintunlehdillä.


kikhernetahna, hummus, hummus-bi-tahini, granaattiomenan-siemenet, tahinilla-maustettu-tahna

Ei kommentteja: