sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Adventtikalenterin 3. luukku - fenkolilohi & sinappikastike (GF)fenkoligraavattulohi, graavilohi-fenkolilla, sinappikastike-lohelle, graavilohi, gravlax-with-fennel, fennel-flavored-gravlax

Alkupalapöydän kalat ovat mielestäni joulupöydän parasta antia. Jos minulta kysytään, ei lämpimiä ruokia tarvitsisi valmistaa lainkaan. Tykkään kyllä lanttulaatikosta ja monesta muustakin sukumme lämpimästä jouluruoasta, mutten yleensä jaksa syödä niitä kuin murusen, ja senkin putaasta velvollisuudentunnosta. Viime vuonna teimmekin radikaalin päätöksen, emmekä valmistaneet erillistä pääruokaa lainkaan. Sen sijaan panostimme kylmiin "alkupaloihin" entistäkin enemmän, eikä kukaan tuntenut aterian jälkeen jääneensä mistään paitsi.

Joulupöydän tarjoilut rakentuvat meillä vuodesta toiseen samaan tapaan perheklassikoista ja niiden rinnalle tuoduista uusista mauista. Ilman tiettyjä ruokia, joulu ei kuitenkaan maistu joululta. Yksi ehdottomista sapuskoista on tämä jauhetulla, kuivatulla fenkolilla ja tillillä maustettu lohi. Tätini toi sen jouluihimme parikymmentävuotta sitten. Hän sai reseptin naapuriltaan Gero Hottingerilta. Samalla hän sai edesmenneeltä keittiömestarilta myös suuren purkillisen jauhettua fenkolia, sitä kun ei siihen aikaan tahtonut löytää mistään. Vieläkin sen löytäminen voi olla kiven alla, mutta ainakin sitä saa Hakaniemen hallista Parhialan siirtomaatavarakaupasta. Resepti on luultavasti vuosien saatossa hieman muuttunut, mutta maku on yhtä lailla entisellään. 

Joulukauden jälkeen pidän fenkolilohesta yleensä pienen tauon, koska kesällä koittaa tämän sapuskan toinen sesonki. Fenkolilohi, sinappikastike ja uudet perunat ovat lyömätön yhdistelmä! 

Graavilohi-fenkolilla, fenkolilohi, graavilohi, lohi-kuivatulla-fenkolilla, sinappikastike-lohelle, gravlax, gravlax-with-fennel, fennel-flavored-salmon, salmon-with-fennel

Fenkoligraavattu lohi

500 g pala lohta nahkoineen, (ruodottomana, ylimääräiset rasvat poistettuna)
2 rkl karkeaa merisuolaa
(1 rkl sokeria)
valkopippuria myllystä

4 rkl jauhettua, kuivattua fenkolia
4 rkl kuivattua tilliä
valkopippuria myllystä

Sinappikastike lohelle
2 rkl dijonsinappia
2 rkl tavallista sinappia
1,5 rkl hunajaa
2 dl neutraalinmakuista öljyä (esim. vaaleaa oliiviöljyä)
hienoa merisuolaa
valkopippuria myllystä

Aseta kala vuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele suola (ja halutessasi myös sokeri) kalan pintaan. Rouhaise päälle vielä valkopippuria. Peitä vuoka kelmulla. Anna lohen graavautua jääkaapissa yön yli.

Ennen tarjoilua: pyyhi ylimääräiset suolarakeet lohen pinnasta. Sekoita tilli ja jauhettu fenkoli keskenään kulhossa. Ripottele seos lohen päälle.

Valmista sinappikastike. Sekoita sinapit ja hunaja kulhossa tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljy ohuena nauhana pienellä vispilällä koko ajan sekoittaen. Mausta kastike suolalla ja ripauksella valkopippuria.

Leikkaa lohi siivuiksi ja tarjoa sinappikastikkeen kera. 

Ei kommentteja: