torstai 12. marraskuuta 2015

Brasilialainen aamiainen - gluteenittomat tapioka-juustokrepitOlen joutunut vastentahtoisesti myöntämään, etteivät kotimaiset viljat oikein sovi minulle. Keliakiaa minulla ei ole, joten täysin ilman gluteenia minun ei tarvitse elää. Hyvä näin, koska rakastan juureen leivottua maalaisleipää, ruisleipää ja croissanteja yms. niin paljon, että totaalikieltäytyminen olisi ikävää, enkä muutenkaan halua tehdä elämästäni liian vaikeaa. Koska voin vähägluteenisella ruokavaliolla kuitenkin paljon paremmin, syön viljaherkkuja kuitenkin nykyään lähinnä vain viikonloppuisin. 

Lounas ja päivällinen ovat meillä usein luonnostaan gluteenittomia, mutta arkiaamiainen tuottaa minulle usein päänvaivaa, varsinkin siksi, etten halua syödä makeaa aamiaista. Omeletit ovat oiva vaihtoehto leivälle, mutta jossain vaiheessa nekin alkavat kyllästyttää. 

Niinpä olin todella onnellinen, kun tutustuin työkuvioideni tiimoilta brasilialaisiin tapioka-juustokreppeihin - kiitos tästä, Martta ja Rafael! Suoraan pannusta tulleina, mustan kahvin kanssa tarjoiltuna ne maistuivat mainioilta, ja tietysti minun oli opeteltava valmistamaan niitä myös itse.  

Tapiokatärkkelyksestä valmistettavien kreppien valmistaminen on jännittävää puuhaa ja voi viedä tovin ennen kuin oppii ymmärtämään tapiokatärkkelyksen sielunelämää. Ainakin itselläni meni pari kreppiä aivan pipariksi, ennen kuin pääsin jyvälle siitä miten homma toimii.

Kreppien "taikinaan" tulee vain tapiokatärkkelystä, vettä ja ripaus suolaa. Hivenen kostea, murumainen seos painetaan siivilänläpi pannulle, jolloin murut hajoavat jauheeksi, joka ikään kuin sulaa pannulla krepiksi. MUTTA, jos veden ja tärkkelyksen suhde on pielessä tätä reaktiota ei tapahdukaan ja lopputuloksena on vain kasa hiiltynyttä ja pahanhajuista jauhoa. Tapiokan kanssa temppuillessa vietetty aika kuitenkin kannattaa, koska kun oikea tekniikka löytyy, kreppien valmistaminen on mitä helpointa. Tapiokakrepit ovatkin Brasiliassa suosittua katuruokaa ja Youtube-videoissa tädit paistavat niitä varsin lennokkain ottein.

Alla oleva ohje on kreppien perusohje, mutta olen kehitellyt niistä jo jos jonkinlaisia verisoita. Kuulette tapiokakrepeistä siis takuulla myös uudelleen! Tykkään syödä kreppien kanssa vihanneksia ja mielestäni esimerkiksi avokado, rucola ja tomaatti toimivat niiden kanssa hyvin. 

P.S. Tapiokatärkkelystä saa ainakin Ruohonjuuresta Foodinin suurissa pusseissa ja sitä kannattaa kysellä myös etnisistä ruokakaupoista.


Tapioka-juustokreppi (yhdelle)

1 dl tapiokatärkkelystä
0,2 dl vettä
Hyppysellinen hienoa merisuolaa tai ruususuolaa

4 siivua mieleistäsi juustoa, esim. vuohengoudaa, gruyère-juustoa tms.

Yhdistä tapiokajauho ja suola kulhossa. Sekoita. Lisää vesi ja nypi murumaiseksi seokseksi. 

Kuumenna tarttumaton , (halkaisijaltaan 23 cm) paistinpannu kuumaksi (itselläni on keraaminen pannu). Paina tapiokaseos siivilän läpi pannulle siten, että se leviää tasaisesti. Paista kreppiä molemmin puolin n. 40 sekuntia.

Levitä tämän jälkeen juustosiivut krepin pinnalle, mutta vain toiselle puoliskolle. Taita toinen puoli krepistä juustopuolen yli. Jatka paistamista vielä n. 20 s. tai kunnes juusto on sulanut. Liu'uta kreppi lautaselle ja leikkaa se kahtia. Tarjoa mieleistesi vihannesten kera. 

Ei kommentteja: