keskiviikko 7. syyskuuta 2016

Bataatti-kvinoapihvit, ananassalsaa & sriracha-majoneesia (G,V)

bataatti-kvinoapihvit, kasvispihvit, ananassalsa

Minulta on pyydetty uusia kasvispihvireseptejä, joten tässäpä yksi, olkaa hyvä! Paahdetusta bataatista ja kvinoasta valmistetut pihvit ovat mieheni suosikki. Entisestä pihvinpurijasta on vaivihkaan kehkeytynyt suuri kasvisruoan ystävä. Edelleen hän jaksaa kuitenkin toistella virkettä: "parasta hyvässä kasvisruoassa on, ettei edes tajua syövänsä kasvisruokaa". Tällä hän kaiketi tarkoittaa sitä, ettei hän enää erottele kasvisruokaa omaan erityislokeroonsa, vaan hyvät kasvisruoat ovat vain hyviä ruokia muiden hyvien ruokien joukossa.

Yhä vieläkin kasvisruoalla on monen korvissa huono kaiku. Tämän soinnin soisin lopullisesti vaimenevan. Teen välillä huvikseni testejä ja tarjoan skeptikoille kasvisruokaa sitä mainitsematta. Varsin harvoin kukaan on mieheni sanoin "edes tajunnut syövänsä kasvisruokaa"

Tämä annos on yksi niistä. Kehittelin reseptin viime kesänä Espanjassa ja sen jälkeen olen valmistanut näitä jo useamman kerran. Erityisen hyvältä bataatti-kvinoapihvit maistuvat ananassalsan ja sriracha-majoneesin kanssa tarjoiltuina. Täysin vegaaninen versio syntyy vegaanista majoneesia käyttämällä.

Musta kvinoa näyttää pihveissä kivalta, mutta yhtä hyvin näihin voi käyttää myös vaaleaa tai punaista kvinoaa. Bataattien paahtaminen uunissa ottaa oman aikansa, mutta muuten resepti on varsin vaivaton. Kun bataatit paahtaa ja kvinoan keittää etukäteen, mukautuu ohje myös kiireiseen arkeen.

Toivottavasti nämä maistuvat ruokavalioon katsomatta kaikille!


Bataatti-kvinoapihvit, ananassalsa & sriracha-majoneesi (4-5 hengelle)

Pihvit paahdetusta bataatista & kvinoasta  (n.16 pihviä)

2 suurta bataattia
1,5 dl (mustaa) kvinoaa (quinoaa)
2 rkl tapiokajauhoa (tärkkelystä) TAI perunajauhoa
3 rkl ruohosipulia silputtuna TAI 1 pieni sipuli silputtuna
1 rkl raastettua inkivääriä
2 tl paprikajauhetta
1 tl jauhettua kurkumaa
1 tl hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

öljyä tai gheetä

Ananassalsa
1 ananas
1/2 punasipuli silputtuna
kourallinen tuoretta korianteria silputtuna
kourallinen tuoretta minttua silputtuna
1/2 chili hienonnettuna, siemenet poistettuna TAI hyppysellinen chilihiutaleita (tai maun mukaan)
1-2 limen mehu
hienoa merisuolaa

Sriracha-majoneesi
2 dl majoneesia (vegaanista, jos haluat ruoasta kokonaan vegaanisen)
1 rkl srirachaa tai maun mukaan

Lisäksi
Valmista lisukkeeksi mieleisesi salaatti tai tarjoa vaikka keitettyjen papujen kera.

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Pese ja kuivaa bataatit. Pistele bataatteihin haarukalla reikiä. Paahda bataatteja uunissa n. 45 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä. Kietä kvinoa kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan (muista huuhdella kvinoa ennen keittämistä!) bataattien paahtuessa. Bataatit voi paahtaa ja kvinoan keittää tarvittaessa myös etukäteen.

Valmista myös ananassalsa ja sriracha-majoneesi bataattien kypsyessä.

Kuori ananas. Kuutioi ananas pieniksi kuutioiksi. Älä käytä puisevaa keskiosaa. Yhdistä kaikki salsan ainekset kulhossa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Anna salsan maustua tarjoiluun asti jääkaapissa. 

Valmista majoneesi. Sekoita sriracha majoneesin joukkoon. Siirrä jääkaappiin odottamaan tarjoiluun asti.

Valmista pihvit loppuun. 
Jos käytät sipulia ruohosipulin sijaan, kuullota sipulisilppu pehmeäksi öljytilkassa pannulla. Halkaise kypsät bataatit ja kaavi sisus lautaselle. Muusaa bataatti haarukalla soseeksi. Yhdistä kulhossa bataattisose ja keitetty kvinoa. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Voit tarkistaa suolan määrän maistamalla massaa.

Muotoile massasta käsin pihvejä ja paista niitä pannussa pari minuuttia per puoli. Voit myös kypsentää pihvit uunissa.

Tarjoa bataatti-kvinoapihvit ananassalsan ja sriracha-majoneesin sekä mieleisesi salaatin kanssa.

8 kommenttia:

Anne kirjoitti...

Kaikenväriset kvinoat ovat suosikkeja minunkin keittiössäni ...kuten bataatitkin. Sopivat moneen eri ruokaan ja ovat erittäin terveellisiä ja hyvänmakuisia. Sriracha/gochujangmajoneesia käytän grillattujen kasvisten , lihan ja kalan lisukkeena. Vakiosuosikki. Lisään joskus valkosipulia tai yrttejä. Sinulla on upeannäköinen blogi! Terveisin Anne, aloitteleva blogisti forrecuisine.blogspot.fi

Jonna/suolaa&hunajaa kirjoitti...

Tämän reseptin pinnasin samantien. Olen huono käyttämään kvinoaa, tässä olisi tilaisuus tyhjentää pussinpohjia.

Selina kirjoitti...

Tervetuloa blogimaailmaan, Anne! Kvinoa ja bataatti ovat molemmat kivan helppokäyttöisiä raaka-aineita ja niistä saa arkenakin valmistettua maistuvaa pikaruokaa.Ja vielä kiitos, kiva kuulla, että tykkäät blogistani. :)

Selina kirjoitti...

Nyt pussinpohjia tyhjentämään, Jonna - tämä resepti on kuin tehty siihen! :)

Maikki kirjoitti...

Ai vitsit, miten hyvän kuuloinen setti! Erityisesti ananassalsa kuulostaa ihanan raikkaalta :)

Selina kirjoitti...

Ananassalsa raikastaa kokonaisuuden kyllä kivasti. Muutenkin se on kelpo lisuka moneen sapuskaan, varsinkin, kun kaupoissa on nyt hyviä ananaksia. :)

Lotta kirjoitti...

Tämä oli superrrhyvää!! Unohdin tosin ostaa ananasta ja ruohosipulia, joten tein salsan purkkiananaasta ja jatkoin kirsikkatomaateilla. Sipulina käytin kuullotettua salottisipulia. Salaattina korianteriporkkanoita. Täällä mainiosti maistui koko perheelle, myös koiralle :D

Kahdelle riittää "taikinasta" huomiseksikin. Vai meneeköhän pihvit jo iltapalaksi ruisleivän päälle...?!

Selina kirjoitti...

Loistavaa, että sapuska maistui teillekin, Lotta - koiraa myöten! Olen muuten sitä mieltä, että kaikki reseptit on tehty tuunattaviksi... :)