torstai 22. syyskuuta 2016

Superlatiivisapuskaa suoraan metsästä - lampaankääpäpihvit (G)


Viime viikonlopun sieniretkellä tajusin, ettei pitkään aikaan ole satanut kunnolla. Metsässä oli nimittäin yllin kyllin sieniä, mutta ne olivat kuivuneet syömäkelvottomiksi! Vaikka metsässä käveleminen on ihanaa ilman saalistakin, olin kuitenkin hyvilläni, kun korini pohja lopulta peittyi parista litrasta lampaankääpiä (lisäksi kuopus poimi kaksi pientä pärekoriaan täyteen suppilovahveroita).

Lampaankääpä oli luultavasti ensimmäinen sieni, jonka opin lapsena tunnistamaan. Muistan miten hauskaa oli bongailla vihreästä metsänpohjasta valkoisena erottuvia  suuria lampaankääpäesiintymiä, jotka toivat mieleeni kedolla laiduntavan lammaslauman. Kotona taas oli kiehtovaa seurata sitä, miten valkoinen sieni muuttui kypsennettäessä sitruunankeltaiseksi. Tämä ominaisuus kiehtoo myös seuraavaa sukupolvea ja samalla se myös erottaa lampaankäävän näköislajistaan typäskäävästä, joka on syömäkelvottoman kitkerä, joskaan ei myrkyllinen. Kannattaa myös huomioida, että jostakin syystä valurautapannu tummentaa lampaankäävän ikävän väriseksi. Lisää lampaan- ja typäskäävän eroista voi lukea Suomen luonnon sivuilta.  


Lampaankääpä on oivallinen ruokasieni, jota voi poimia pitkälle syksyyn. Olen vuosia suunnitellut valmistavani siitä paneroituja pihvejä, mutta vasta nyt toteutin suunnitelmani. Ennen gluteenitonta ruokavaliotani suosin paneroinnissa japanilaisia pankojauhoja, mutta nyt olen korvannut ne kvinoahiutaleilla, jotka toimivat tässä tarkoituksessa loistavasti. Kastoin lampaankäävät ensin (lumu)riisijauhoihin, sen jälkeen kananmunaan ja lopuksi vielä merisuolalla maustettuihin kvinoahiutaleisiin, voi juku, miten herkullinen lopputulos olikaan. Lampaankääpäpihvit ovat suoranaista superlatiiviruokaa, joka on vieläpä lähes ilmaista!

Meillä nämä sienipihvit syötiin alkupalaksi sellaisenaan sitruunanlohkojen kera tarjoiltuna, mutta kun pihvit yhdistää mieleisiinsä lisukkeisiin, tästä kehkeytyy myös loistava pääruoka. Kunpa syksy toisi vielä lisää lampaankääpiä tullessaan!

Paneroidut, gluteenittomat lampaankääpäpihvit

n. 1,5 litraa lampaankääpiä
(luomu)riisijauhoa
3 (luomu)kananmunaa
3 dl kvinoahiutaleita
hyppysellinen hienoa merisuolaa

gheetä tai voita paistamiseen

Lisäksi
(luomu)sirtuunanlohkoja

Puhdista lampaankäävät. Leikkaa lampaankäävistä jalat pois ja tee niistä myöhemmin esimerkiksi kastike. Leikkaa lakit tarvittaessa pienemmiksi "pihveiksi". Laita riisijauhot ja kvinoahiutaleet omille lautasilleen. Riko kananmunat kulhoon ja riko niiden rakenne haarukalla. Kasta sienipihvit ensin riisijauhoihin, sitten kananmunaan ja lopuksi kvinoahiutaleisiin.

Sulata ghee tai voi pannussa ja paista lampaankäävät molemmin puolin kullanruskeiksi. Tarjoa sitruunalohkojen ja mieleisesi lisukkeen kanssa. 


Ei kommentteja: