lauantai 17. syyskuuta 2016

Gluteenittomat kauraletut (GF)

kauraletut, kauralätyt, sokerittomat letut, maidottomat letut, gluteeniton lettutaikina

Lapsena oli ihana mennä Mummun ja Paapan luokse kylään myös siksi, että isoäitini paistoi aina lättyjä. Istuimme veljeni kanssa tiskipöydällä ja söimme lätyt suoraan pannusta tulleina sokerin ja itse tehdyn hillon kera. Mielikuvissani Mummulla on päässään burgundinpunainen samettiturbaani ja yllään preussinsininen aamutakki. Tosiasiassa vaatetus ei varmasti ollut aina tämä, mutta sellaisena hänet lätynpaistopuuhissa muistan.

Näihin hetkiin kiteytyy se lämmin ja perusturvallinen tunnelma, jollainen mummulassa vallitsi. Aina kun syön lättyjä (meillä nimen omaan lättyjä eikä lettuja), liikutun, koska lättyjen maku tuo mummuni niin väkevästi mieleeni.

Onneksi gluteenittomuus ei tarkoita lätyttömyyttä. Kun taikinan valmistaa kaurajauhoista, lopputulos maistuu lähes samalta kuin lapsuuteni mummulassa. Myös lapsilleni kauraletut maistuvat siinä missä vehnäjauhoversiotkin, eivätkä he edes huomaa näiden kahden eroa, ainakaan jos vertailukohta ei ole vieressä. Tämä resepti on myös maidoton, eikä siinä ole käytetty valkoista sokeria. Vaikka halutessaan nämä voi tietysti tehdä yhtä hyvin myös maitoon.

Tänään, lauantaina paistan perheelleni jälleen vinon pinon lättyjä ja ylijääneet syömme huomenna aamiaisella kylmänä niin kuin Mummuni ja Paapani luona aina yökyläillessä tehtiin.

Kauralätyt

5 dl manteli- tai kauramaitoa (tai maitoa)
4 (luomu)kananmunaa
2,5 dl (gluteenittomia) kaurajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
2 rkl vaahterasiirappia
hyppysellinen hienoa merisuolaa
50 g sulatettua voita sulatettuna

voita paistamiseen 

Lisäksi 

marjoja ja vaahterasiirappia


Riko kananmunat kulhoon. Riko niiden rakenne vispilällä. Lisää puolet kauramaidosta tai maidosta. Sekoita. Sekoita leivinjauhe kaurajauhojen joukkoon. Sekoita jauhoseos kauramaitoon / maitoon. Lisää suola ja vaahterasiirappi sekä voisula. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista letut voissa (valurauta)pannussa molemmin puolin.

Tarjoa esim. vaahterasiirapin ja marjojen kera.


2 kommenttia:

Tiina Garvey - Fanni ja Kaneli kirjoitti...

Ihanat muistot, ja niin ovat ihania lätytkin!

Selina kirjoitti...

Kiitos, Tiina! Makuihin ja tuoksuihin liittyvät muistot ovat kenties niitä kaikkein autenttisimpia, koska ne tuovat niihin liittyvät tunteet niin konkreettisesti pintaan.