perjantai 5. syyskuuta 2014

Herkkutattirisotto on herkkujen herkku



Metsät ovat juuri nyt pullollaan herkkutatteja. Ystäväni jakavat Facebookissa toinen toistaan komeampia saaliskuvia, mutta minä poloinen olen ollut kaupungissa kaikki viikonloput, enkä ole päässyt apajille. Onneksi Äiti toi meille korillisen poimimiaan herkkutatteja, niin että minäkin pääsin osalliseksi tattieuforiasta. 

Herkkutattirisotto on täyttä herkkua, mutta olen usein kaivannut siihen lisää itse tatin makua. Nyt tein tateista pyreen, jonka sekoitin risoton joukkoon kypsennyksen loppuvaiheessa. Lopputuloksena oli täyden kympin risotto, täynnä täyteläistä tatin makua. 

Mielestäni herkkutateista saa vähän villiintyä, kysykää vaikka italialaisilta. Muistan yhä elävästi Firenzen kauppahallin sedän, joka yli kymmenen vuotta sitten hehkutti tattejaan kyyneleet silmissä. Ihan meinasi itsellänikin silmäkulma kostua, kun lapsetkin yhtyivät sieni-ilooni. Yksivuotias suorastaan hykerteli tattirisottoa syödessään. Eipä ole pienenkään suu tuohesta.



Herkkutattirisotto (viidelle-kuudelle)

Pyre
400 g herkkutatteja
iso nokare voita 
1 valkosipulinkynsi
2 pientä salottisipulia
hienoa merisuolaa

Risotto
50 g + 1 rkl voita
4 pientä salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
500 g risottoriisiä
1 dl kuivaa valkoviiniä
n. 2 l hyvää kanalientä 
50 g parmesania raastettuna
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Lisäksi 

100 g herkkutatteja
(tuoretta kirveliä)

Valmista ensin herkkutattipyre. Silppua sipulit ja valkosipulinkynsi. Sulata iso voinokare kattilassa. Kuullota sipuleita  runsaassa voissa, kunnes ne pehmenevät. Lisää tatit ja jatka kypsentämistä muutama minuutti. Mausta hienolla merisuolalla. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa.

Aloita risoton valmistaminen. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää sipulit ja kuullota niitä voissa, kunnes ne vähän pehmenevät. Lisää riisi ja kuullota sitä pari minuuttia. Lisää viini ja anna sen haihtua. Lisää kanalientä vähitellen risottoa hämmennellen, kunnes riisi on kypsää, mutta siinä on yhä pieni purutuntuma. Valmiin risoton tulee olla puuromaisen valuvaa. Lisää tattipyre kypsennyksen loppupuolella. Lisää lopuksi raastettu parmesani ja ruokalusikallinen voita. Mausta suolalla ja aavistuksella mustapippuria.

Paista annoksen päälle tatteja. Koristele esimerkiksi kirvelillä.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä! Keskuspuistosta eilen haetut herkkutatit syödään tänään tässä muodossa.

Selina kirjoitti...

Pitäisikin vetäistä saappaat jalkaan ja taapero kantoreppuun ja mennä itsekin sieneen Keskuspuistoon. Onnistuiko risotto?

ulla kirjoitti...

Herkuulisen näköistä! Metsät ovat kyllä olleet anteliaita tänä vuonna. Me poimimme muutama viikko sitten 20 kg tatteja Karjalohjalla!

Selina kirjoitti...

Kademielin, vesi kielellä luin 20 kilon tattisaaliistanne. Ollapa minullakin moiset varastot. Keräsin eilen vuoden ensimmäiset rouskut, joista tein suolasieniä.

Hanna kirjoitti...

Aaah en meinaa kestää näitä tattipostauksia! Ihana risotto! Itse en oo vielä metsään ehtinyt kun syysflunssa on rajoittanut ulkona kekkulointia, toivottavasti viikonloppuna löytyy sieniä mökkimetsästä :)

Selina kirjoitti...

Voi poloa! Toivottavasti vointisi kohenee pian ja pääset ensi viikonloppuna metsään. Itsekin olen päässyt sieneen tänä vuonna ihan liian harvoin. Eikä tatteja raaski ostaa, kun voi kävellä metsään ja hakea niitä ihan ilmaiseksi...