maanantai 22. syyskuuta 2014

Harissalohta & kahden kaalin salaatti


Kiran ja Hannan harissalohireseptit usuttivat minutkin lohen ja harissan pariin. Kuten saatoin aavistaa, yhdistelmä toimi mainiosti. Näin maustettuna uunilohi on kaikkea muuta kuin tylsää (hyväähän se on aina, kunhan ei päästä kalaa kuivumaan). Olen harissan suuri ystävä. Pohjoisafrikkalainen maustetahna valmistetaan chilistä, valkosipulista, juustokuminasta, kuminasta ja korianterinsiemenistä sekä oliiviöljystä ja sitruunanmehusta. Sitä on helppo valmistaa myös itse ja sillä voi maustaa vaikka mitä. Blogini alkuaikoina postaamani harissaresepti löytyy täältä

Kevyeksi lisukkeeksi valmistin jääkaapissa odottavista ruusukaaleista ja lehtikaalista salaatin, jonka maustoin simppelisti hyvällä oliiviöljyllä, sitruunanmehulla, merisuolalla ja mustapippurilla. Lisämakeutta antoivat viinirypäleet sekä mainion makuinen kookossokeri, joka oli minulle uusi tuttavuus - kiitos siitä Kiralle! Myös harissan joukkoon lisäsin Kiran innoittamana kookossokeria.

Ruusukaalia voi tosiaan syödä myös raakana, suosittelen kokeilemaan! Harissalohta tullaan meillä syömään jatkossa usein. Helppoudessaan ja nopeudessaan se on kelpo arkiruokaa, jonka lisukkeita voi muunnella mielin määrin, mielensä mukaan.

Harissalohi (neljälle)

800g pala nahallista lohifilettä
2 rkl harissatahnaa
2 rkl kookossokeria
2 rkl (luomu)sitruunanmehua
1 tl hienoa (harmaata)merisuolaa
mustapippuria myllystä
tilkka rypsiöljyä uunivuoan voitelemiseen

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Voitele uunivuoka öljytilkalla, jotta kalan nahka ei tartu kiinni vuokaan. Aseta lohifile vuokaan nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla. Sekoita muut mausteet tahnaksi ja levitä se tasaisesti lohen pinnalle. Paista uunissa noin 25 minuuttia, kunnes lohi on sisältä vielä vähän punertavaa ja mehukasta. Käännä grillivastus päälle ja grillaa kalaan vielä rapea pinta. Valmista lohen kypsyessä salaatti.

Lehtikaali-ruusukaalisalaatti

4 suurta lehtikaalinlehteä
200 g ruusukaaleja
200 g tummia (luomu)viinirypäleitä
6 rkl hyvää neitsytoliiviöljyä
2 rkl (luomu)sitruunanmehua
0,5-1 rkl kookossokeria
hienoa (harmaata)merisuolaa

Pese kaalit. Poista lehtikaalista keskiruoti ja suikaloi lehdet hienoksi. Poista ruusukaaleista kannat ja leikkaa ne hyvin ohuiksi suikaleiksi. Yhdistä kaalit kulhossa. Lisää mausteet ja puristele salaattia käsin, jotta mausteet leviävät tasaisesti. Tarkista maku. Sekoita joukkoon vielä halkaistut viinirypäleet. Tarjoa harissalohen kanssa.



2 kommenttia:

Tiina - Fanni ja Kaneli kirjoitti...

Todella herkullisen kuuloinen yhdistelmä, ja tuo lohi erityisesti näyttää ihanalta. Etsin juuri ensi viikolle sopia simppeleitä salaatti- ja keittoideoita. Kiitos inspiraatiosta!

Selina kirjoitti...

Hei Tiina, kiva kuulla! Tämä on juuri sellaista hyvää ruokaa, joka syntyy ihanan vaivattomasti. Lisukkeissa voisi halutessaan tietysti lähteä vaikka enemmän Lähi-Itään päin.