keskiviikko 17. syyskuuta 2014

Bistrotunnelmia kotona - häränfilettä ja lämmintä viherpippuriöljyäMeillä syödään punaista lihaa aina vain harvemmin. Varsinkin kokoliharuoat paintottuvat lähes yksinomaan viikonloppuihin. Harvakseltaan syötynä laadukas häränfile maistuu ihan älyttömän hyvältä. Syksyisiin (talvisiin, keväisiin ja kesäisiin) juhlahetkiin voi valmistaa vaikka tätä yksinkertaista ja mahtavan makuista häränfilettä, joka kypsennetään kokonaisena ja viimeistellään lämpimällä oliiviöljyllä, joka saa makunsa rosmariinista ja säilötyistä viherpippureista. Tätä syödessä tuntuu suorastaan kuin olisi jossakin Pariisin pikku bistroista.

Valitettavasti tähän ruokaan tulee käyttää juuri säilöttyjä viherpippureita, sillä niiden kirpeän pippurinen maku on ihan omanalisensa. Käytän niitä ruoanlaitossa aika paljon, mutta olen pitäytynyt postaamasta reseptejä, joissa niitä tarvitaan, koska en ole löytänyt niitä Suomesta. Nyt kuitenkin tiedän, että ainakin Munkkivuoren K-supermarket Munkki myy niitä. Jos tiedät, mistä muualta säilöttyjä viherpippureita saa, jaa tieto ihmeessä kaikkien lukijoiden kanssa!

Tämä ohje on vapaa sovellus Eero Mäkelän Sata Parasta -kirjan reseptistä Robespierren kaksoisvälikyljys eli Tagliata alla Robespierre. Siialle kehittelemäni viherpippuriöljyn ohjeen löydät puolestaan täältä.

Häränfilettä ja lämmintä viherpippuriöljyä (neljälle)

600-800 g naudan sisä- tai ulkofilettä
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
oliiviöljyä lihan voiteluun ennen paistamista

kastike
1 dl hyvää neitsytoliiviöljyä
1 salottisipuli hyvin hienoksi silputtuna
4 valkosipulinkynttä hyvin hienoksi silputtuna
1 pienehkön rosmariininoksan neulaset
1,5 tl säilöttyjä viherpippureita rouhittuna
sormisuolaa

Puhdista file mahdollisista kalvoista. Ota se huoneenlämpöön tunti ennen paistamista. Kuumenna uuni 220-asteiseksi. Mausta file suolalla ja pippurilla, sivele oliiviöljyllä ja ruskista pannulla joka puolelta. Työnnä sisälämpömittari fileen paksuimpaan kohtaan. Paista uunissa, kunnes sisälämpö on 58 astetta. Anna lihan levähtää 5-10 minuuttia löyhästi foliolla peitettynä ennen tarjoilua.

Laita kaikki mausteöljyn ainekset kasariin ja kuumenna noin 60 asteiseksi välillä sekoittaen.

Viipaloi liha ohuiksi paloiksi. Valele mausteöljyllä ja tarjoa esim. keitettyjen vihreiden papujen, lohkoperunoiden ja vihreän salaatin kanssa.2 kommenttia:

Jonna / suolaa&hunajaa kirjoitti...

Pakko tunnustaa, etten edes muista, milloin olen syönyt viimeksi nautaa. Taidanpa pyörähtää Munkin kautta, koska ihan uteliaisuutta on pakko testata näitä.

Selina kirjoitti...

Luulenpa, että tykästyt viherpippureihin. Kerro sitten, olinko oikeassa. Kokeile niitä ihmeessä myös kalan kanssa. Nautaa tulee kyllä syötyä todella harvoin. Kaukana ovat ne ajat, jolloin viikonloppua juhlistettiin lähes aina pihvillä.