keskiviikko 6. elokuuta 2014

Tabbouleh mustalla kvinoallaTabbouleh on Lähi-Idän maissa suosittu salaatti, joka valmistetaan perinteisesti bulgurista, yrteistä ja vihanneksista. Tässä versiossa olen korvannut vehnäisen bulgurin mustalla kvinoalla. Näin valmistettuna ruoka on täysin gluteeniton.

Nyt on kaikin puolin paras aika valmistaa tätä raikasta ja hurmaavaa salaattia, jonka pääosassa ovat tuoreet yrtit.Tähän aikaan vuodesta siihen raaskii nimittäin silputa riittävästi yrttejä, kun kotimaista, sileälehtistä persiljaa saa edullisesti jopa lähikaupasta. Parhaassa tapauksessa yrtit poimitaan tietysti kasvimaalta tai parvekeruukusta, mutta omalla parvekkeellani kukkivat tänä vuonna vain laventelit ja hortensiat. Myös tabboulehiin kuuluvat tomaatit ovat nyt kypsiä ja makoisia. Minähän tunnetusti vainoan raakoja tomaatteja, joten suurkulutan niitä nyt ja kierrän raakileet talvella kaukaa.

Sain idean käyttää kvinoaa bulgurin sijaan mainion Vivo'sin tabboulehista (menkää sinne, jos mielitte hyvää Shawarmaa). Kvinoa on ikivanha eteläamerikkalainen ruokakasvi, joka sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat aminohapot. Lisäksi se sisältää paljon kasviproteiinia. Tämä salaatti on siis pullollaan hyviä ravintoaineita.

Näin valmistettuna tabbouleh sopii kevyeksi lounaaksi sellaisenaan tai esimerkiksi fetalla tai hummuksella höystettynä. Erityisen hyvin se pääsee oikeuksiinsa myös meze-pöydän osana, yhdessä erilaisten tahnojen, mausteisten lammaslihapullien yms. seurassa.


Tabbouleh mustalla kvinoalla (2-4 annosta)

5 kypsää tomaattia, siemenet poistettuna
0,5 l sileälehtistä persiljaa silputtuna
1,5 dl minttua silputtuna
1 (punainen)kesäsipuli varsineen silputtua
1/2 punaista chiliä hienonnettuna
2 dl keitettyä mustaa kvinoaa
1 (luomu)sitruunan mehu
1 dl neitsytoliiviöljyä
hienoa (harmaata) merisuolaa
mustapippuria myllystä

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan ja anna jäähtyä. Esivalmistele kasvikset ja yhdistä kaikki aineet keskenään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa öljyä, sitruunaa tai suolaa. (HUOM! kvinoa on tärkeä huuhtoa ennen keittämistä, sillä siementen pinnalla on karvaanmakuista saponiinia. Ihme kyllä, täm tätieto puuttuu joistakin kvinoapakkauksista.)

Ei kommentteja: