sunnuntai 3. elokuuta 2014

Oi kimchi, kimchi!Jos minulta kysytään, kimchi on Korean lahja maailmalle. Yksinkertaisimmillaan kimchi on hapatettua, chilillä ja inkiväärillä maustettua kiinankaalia. Toisinaan mukana on myös retikkaa. Etelä-Koreassa kimchiä syödään joka aterialla ja jokaisella itseään kunnioittavalla kokilla lienee sille oma reseptinsä.

Tykästyin kimchiin heti sitä maistettuani. Sittemmin kehitin siihen suoranaisen riippuvuuden. Se johtui mahtavan maun lisäksi myös ruoan sisältämästä chilistä, johon voi todistetusti jäädä koukkuun. Olin silloin Helsinkiläisen Korea House -ravintolan vakioasiakas. Syynä oli paitsi hyvä ruoka, myös se, että sieltä saa ostaa kimchiä mukaan. Sittemmin olen vieroittanut itseni riippuvuudesta, mutta suhtaudun kimchiin edelleen hyvin intohimoisesti. 

Kaikki eivät aina ole täysin ymmärtäneet hurahtamistani: lapsukaiseni esimerkiksi ällöää kimchin vähemmän herkullista tuoksua. Onneksi moni myös jakaa intohimoni. Tietysti on olemassa kimchejä ja kimchejä. Säilykepurkkitavara kelpaa esimerkiksi vain hätätapauksessa. Sen sijaan Vii-Voanissa kylmäkaapissa myytävä, usein pussitettu versio on jo melko hyvää. Itse tehtynä kimchi on kuitenkin kaikkein parasta, sitä ei voita mikään! Se on rapeaa, raikasta ja tulista - siis aivan täydellistä.

Äitini alkoi ymmärtää vouhotustani vasta maistettuaan tätä kotitekoista sorttia ja liittyi samalla kimchientusiastien joukkoon.

Syön kimchiä muun muassa bibimbapin, paistetun riisin ja bulgogin, eli korealaisen grillatun lihan kanssa. Toisinaan tosin intoudun syömään sitä sellaisenaan.

Kimchi maistuu hyvin vaikkapa tämän possu-bulgogin kanssa. 

Kimchin ohje on alunperin Hesarista

Kimchi

1 kg kiinankaalia
5 kevätsipulia
1 tl merisuolaa

Suolaliemi

3 rkl hienoa merisuolaa
8 dl vettä

Maustamiseen

1 rkl hienoa merisuolaa
2 rkl korealaisia chilihiutaleita (gochugaru)
1 rkl raastettua inkivääriä
2 rkl silputtua valkosipulia
2 rkl kalakastiketta
1 tl sokeria

1. Irrota kaalinlehdet toisistaan ja huuhtele ne. Leikkaa suurimmat niistä pitkittäin kahteen tai kolmeen osaan.
2. Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi. 
3. Liota suola kuumaan veteen ja anna sen jäähtyä.
4. Kaada suolaliemi kiinankaalin ja sipulin päälle. Pane lautanen päälle painoksi tai käytä tarkoitukseen sopivaa hapatinta ja nosta astia yöksi jääkaappiin. 
5. Kaada suolaliemi pois ja huuhtele kasvikset.
6. Sekoita muut aineet isossa astiassa. Lisää kaali ja sipuli ja sekoita hyvin.
7. Ripottele päälle suolaa. Levitä päälle tuorekelmua ja laita lautanen painoksi tai käytä tarkoitukseen sopivaa hapatinta, jonka avulla saat kaalin pakattua mahdollisimman tiiviisti.
8. Nosta kimchi maustumaan ja käymään 2-3 vuorokaudeksi jääkaappiin.Kimchi enismmäisenä päivänä
Kimchi toisena päivänä
1 kommentti:

keiju kirjoitti...

Olen jo pidempään käyttänyt tätä reseptiä (pienillä variaatioilla, annan mm kaalin aloittaa hapantumisen huoneen lämmössä suolavedessä yön yli jne) pidemmän aikaa. Nyt haluaisin kuulla, mistö olet saanut tuon näppärän hapattimen? Käytätkö sitä muuhunkin? Vinkkejä, ideoita? Haluan perustella miehelle, miksi tuo on ehdottoman tärkeä keittiövärkki.