sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Mustapapupihvit Vol. 2 & paistettuja sieniä ja lehtikaalia



Mehevät mustapapupihvit ovat perheeni kestosuosikki. Nämä täyteläisen makuiset pihvit ovat kerran hurmanneet jopa erään sangen paatuneen lihansyöjän, joka ei näitä mutustaessaan edes ymmärtänyt syövänsä "kasvisruokaa". 

Nyt paistoin lisukkeeksi pannussa höystön lehtikaalista, kesäkaalista, siitakesienistä ja sipulista. Lisäkostutusta annokseen toi puolestaan korianteriöljy, joka on tänä kesänä maustanut keittiössäni niin grillattuja porkkanoita kuin lohtakin. Tällä kertaa maustoin sen limellä, joka sopii mainiosti mustapapupihvien makumaailmaan.

Viisivuotias lapseni ilmoitti keväällä saaneensa mustapavuista tarpeekseen. Hänen mukaansa meillä syötiin mustapapuja joka toinen päivä. Kommentti oli tietysti sangen liioiteltu, mutta itsetutkiskelun jälkeen huomasin kokkailevani mustapavusta erilaisia ruokia melko usein. Blogiin on aiemmin päätynyt ainakin yhden keiton ja salaatin resepti. Papupihvit ovat terveellistä ja edullista pikaruokaa. Ne myös maistuvat yhtä hyvältä vuoden ympäri. Mausteita varioimalla niitä voi muunnella vaikka miten paljon. Pari vuotta sitten postaamani versio löytyy täältä.

Reseptistä riittää nälän ja ateriakokonaisuuden mukaan kahdelle-neljälle ruokailijalle.


Mustapapupihvit (2-4 annosta)

2 prk säilöttyjä mustapapuja (esim. Go Green)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl savustettua paprikajauhetta
1 tl paprikajauhetta
1 tl korianterinsiemeniä
1 dl (gluteenittomia, luomu)kaurahiutaleita
1/2 tl kuivattua oreganoa
ripaus chilijauhetta
1/2 tl hienoa merisuolaa

rypsiöljyä paistamiseen

Huuhdo ja valuta säilötyt mustapavut. Hienonna sipuli. Hienonna suuret kaurahiutaleet sauvasekoittimella pienemmäksi. Pikakaurahiutaleita ei tarvitse hienontaa. Kuullota sipulia öljyssä pannussa, kunnes se pehmenee. Raasta valkosipulinkynnet. Yhdistä kaikki aineet kulhossa ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Muotoile massasta joko neljä suurta tai kahdeksan pientä pihviä. Paista öljyssä pannulla pari minuuttia per puoli.

Lämmin lehtikaali-siitakesienihöystö

4 lehtikaalin lehteä
pala kesäkaalia
1 kesäsipuli varsineen
1 rasia siitakesieniä
oliiviöljyä (tai gheetä tai voita) paistamiseen
Himalajan ruususuolaa tai hienoa merisuolaa

Pese ja kuivaa lehtikaalinlehdet. Revi lehdet irti lehtiruodista ja edelleen pieniksi paloiksi. Suikaloi kesäkaali ja silppua sipuli. Kuumenna öljy tai voi pannussa. Lisää ensin sipulit ja kuullota, kunnes ne pehmenevät. Lisää sienet ja paista hetki. Lisää sitten kaali ja viimeiseksi lehtikaali. Älä ylipaista kaaleja. Mausta suolalla.

Limellä maustettu korianteriöljy

1 dl extra virgin -oliiviöljyä
1 ruukku korianteria
1 (luomu)limen mehu
ripaus Himalajan ruususuolaa tai hienoa merisuolaa

Laita öljy ja korianteri sauvasekoittimen kulhoon. Aja tasaiseksi. Lisää limenmehu ja mausta suolalla. 








4 kommenttia:

Paula kirjoitti...

ah, ja meidän 4v. ei jostain syystä välitä ollenkaan härkäpavuista, jotka ovat omia papusuosikkejani.

Aivan ihanan syötävän kuuloinen tämä ateriakokonaisuus! Melko samaan tapaan maustan minäkin papupihvini, erityisesti valkosipuli ja savupaprika ovat pakollisia :) Voisinpa joku kerta kokeilla kaurahiutaleita pihvien sidosaineeksi.

Selina kirjoitti...

Salattuja ovat lasten makumieltymykset. :) Olen samaa mieltä, savupaprika ja valkosipuli ovat näissä kyllä ihan ehdottomia.

Pikakaurahiutaleet toimivat kyllä hyvin sidosaineena. Itse syön kyllä vehnää, mutta korvaan sen mielellään jollain muulla, jos maku ei siitä kärsi.

Ja härkäpavut ovat minunkin herkkua. Tuoreita en vielä tänä vuonna ole saanutkaan - täytyypä korjata asia pian!

Maikki kirjoitti...

Aivan ihanan kuuloinen annos! Sieniä, korianteria, papuja ja lehtikaalia: mun lempparit samalla lautasella :)

Selina kirjoitti...

Kiitos, Maikki! Tälle lautaselle on kieltämättä kasaantunut aika monta kestosuosikkia. Tämä on muuten yksi kaikkien aikojen suosituimmasta reseptistäni... :)