maanantai 29. heinäkuuta 2013

Savukampelaa ja mummonkurkkuja

Kampela on kuin mela,
meren pohjaa kampaileva,
kalasuvun litteä leipälapio,
se asuu merenpohjassa 
ja simpukoita syö.

Jukka Itkonen


Vuosia sitten veljeni sai Hangon edustalta todellisen Pietarin kalansaaliin. Myrsky-yön aikana verkkoihin ui toistasataa kampelaa, ja muutaman päivän ajan koko kesänaapurustomme söi pelkkää kampelaa: savustettuna, paistettuna, keitossa ja piirakan täytteenä. 

Toisin kuin voisi luulla, vuosien takainen ylenpalttinen kampelan syönti ei saanut minua inhoamaan kampelaa. Hyvä niin, onhan kotimainen kampela myös ympäristöystävällinen valinta ruokapöytään. Erityisesti kesäisin syön mielelläni savukampeloita. Tällä kertaa kampelat noudettiin valmiiksi savustettuina Ekströmin kalapuodista Hangonkylän satamasta.

Niiden seuraksi keitettiin vain  kattilallinen siiklejä, hölskytettiin mummunkurkkuja ja valmistettiin makoisa kermaviilikastike. Tässä jälleen ateria, joka valmistuu kokonaisuudessaan uusienperunoiden kiehuessa.
Mummonkurkut

4 avomaankurkkua
runsaasti tilliä
0,5 tl hienoa merisuolaa
2 rkl sokeria
3 rkl väkiviinaetikkaa
1 rkl vettä

Kuori ja viipaloi kurkut. lado kurkut, suola, sokeri ja tilli kerroksittain kulhoon. Yhdistä nesteet ja kaada muiden ainesten päälle. Laita kulhon päälle lautanen ja hölskytä kulhoa ylös ja alas.

Kermaviilikastike

1 prk kermaviiliä (kevyttuote ei maistu yhtä hyvältä)
2 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl hienonnettuja kesäsipulinvarsia
1 tl dijon-sinappia
1/2-1 rkl (luomu)sitruunanmehua
suolaa
0,5 rkl sokeria
valkopippuria myllystä

Sekoita sinappi, sitruunanmehu, suola, sokeri ja pippuri kermaviilin joukkoon. Lisää sipuli ja tilli. Lisää tilli ja sipulinvarret. Sekoita ja anna maustua hetki.
Ei kommentteja: