lauantai 7. toukokuuta 2016

Äidille - Pavlova mascarponevaahdolla


Pavlova on minulle ennen kaikkea kesäkauden jälkiruoka, näyttäähän kaakku jo itsessään niin kepeän kesäiseltä.  Mikäpä siis sopisi paremmin juhlistamaan keväistä äitienpäivää kuin tämä päältä rapean ja sisältä sitkoisen marenkipohjan päälle kasattu ja marjoilla kruunattu jälkkäri.

Pavlovaa voi muunnella rajattomasti mielensä mukaan. Itse suosin joko tätä vaniljaisella mascarponevaahdolla tai raikkaalla lemon curdilla maustettua versiota. Pääasia kuitenkin on, että päällimmäisenä on runsaasti tuoreita marjoja tai hedelmiä. 

Pavlova on myös näppärä piknikeväs, koska sen osat voi helposti esivalmistella kotona. Minä haaveilen aurinkoisesta äitienpäiväpiknikistä (jonkun muun kuin itseni valmistamien eväiden kera), enkä panisi pahitteeksi pavlovaakaan...

Aurinkoista äitienpäivää kaikille!  

P.S. Tämän reseptin olen aiemmin jakanut Maijan maailmaan suunnittelemani uuden vuoden menun yhteydessä. Samasta postauksesta löytyy myös possun ribsien ja hedelmäisen Monkey Gland -kastikkeen resepti, jotka sopivat oivallisesti myös kesäkauden grillikemuihin.

Pavlova vaniljaisella mascarponevaahdolla

1 marenkipohja (katso ohje)
Mascarponevaahtoa (katso ohje)
Mieleisiäsi marjoja ja hedelmiä
Tuoretta minttua
(Agavesiirappia)

Marenki

4 kananmunaa
1/2 tl (luomu)sitruunan mehua
1,5 dl tomusokeria
1,25 dl Siro-sokeria (erityishienoa sokeria)
1 tl perunajauhoja

Erottele valkuaiset kuivaan kulhoon. Vatkaa huoneenlämpöiset valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi, kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää sitruunanmehu ja sokerit vähän kerrallaan. Vatkaa  kovaksi, terävähuippuiseksi vaahdoksi. Lisää perunajauhot vatkauksen loppuvaiheessa. Vaahto on valmista, kun se pysyy kulhossa ylösalaisin käännettynä.

Piirrä leivinpaperille iso ympyrä esim. kattilankantta apuna käyttäen iso ympyrä. Täytä ympyrät marenkimassalla lusikkaa tai nuolijaa apuna käyttäen. Kypsennä 100-asteisessa uunissa 80 minuuttia. Alenna lämpö 50 asteeseen ja jatka kypsennystä toiset 80 minuuttia. Sammuta uuni, raota luukkua ja anna marengin kuivua uunissa yön yli. Marengin kuuluu olla pinnalta rapeaa ja sisältä ihanan sitkeää.

Mascarponevaahto

400 g mascarponejuustoa
4 dl vispikermaa
6 rkl  tomusokeria (tai maun mukaan)
1 tl vaniljajauhetta
2 tl sitruunanmehua

Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoita joukkoon sokeri ja vaniljajauhe sekä sitruunamehu. Yhdistä kerma ja tuorejuustoseos keskenään varovasti käännellen.

Levitä mascarponevaahto marenkipohjan päälle. Koristele tuoreilla marjoilla ja hedelmillä sekä mintulla. Viimeistele halutessasi agavesiirapilla.


Ei kommentteja: