lauantai 13. heinäkuuta 2013

Japanilainen bbq-possu


Terveisiä helteisestä Hangosta! Täällä loma on aina parhaimmillaan. Ilman saariretkiä, aamu-uinteja ja merenrantakävelyitä kesä ei edes tunnu kesältä. Olemme nauttineet kaupungin hyvästä kesäravintolatarjonnasta, mutta olen viihtynyt myös keittiössä. Nyt kun kuopukseni on vasta parikuinen, ruoanlaitto tarjoaa minulle hetken omaa aikaa. Muut pitävät huolen lapsista, ja minä saan sillä aikaa  kokkailla niin rauhassa kuin se nyt näissä olosuhteissa suinkin on mahdollista. Vauva saattaa välillä piipahtaa keittiön puolella maitohörpyllä, joten on parasta pitäytyä simppeleissä sapuskoissa. Yksinkertainen on muutenkin parasta.

Jostakin lehdestä alunperin nappaamani japanilainen bbq-possu on yksi perheeni lempigrilliruoista, erityisesti se on nelivuotiaani mieleen. Lehtikaaliaikaan wokkaan muurikassa tai paistinpannussa possun seuraksi seesamiöljyllä ja soijalla maustettua lehtikaalia ja siitakesieniä. Tänä vuonna en kuitenkaan ole vielä päässyt nauttimaan kesän lehtikaalisadosta, joten tein tällä kertaa lisukkeen kotimaisesta parsakaalista ja herkkusienistä. Lisäksi paistoin seesamperunoita. Tällä bbq-kastikkeella voi tietysti maustaa myös naudanlihan, kanan tai tofun.

Japanilainen bbq-possu

(luomu)possun ulkofilettä ohuina viipaleina

pari rkl seesaminsiemeniä
kevätsipulia tai kesäsipulin varsia silputtuna

bbq-kastike

1 granny smith omena raastettuna
2 pientä sipulia raastettuina
peukalon kokoinen inkiväärin pala raastettuna
2 valkosipulinkynttä raastettuna
1,5 dl soijaa
1,5 dl miriniä
0,5 dl valkoviiniä
1,5-2 dl vettä
1 rkl misotahnaa
1 rkl siirappia
2 rkl seesamiöljyä
puolikkaan (luomu)sitruunan mehu

Laita kaikki ainekset seesamiöljyä ja sitruunanmehua lukkuun ottamatta kattilaan ja keitä miedolla lämmöllä noin tunnin ajan. Lisää seesamiöljy ja sitruunanmehu. 

Paahda seesaminsiemenet ja silppua sipulin varret. Grillaa liha. Kaada lämmin kastike grillatun lihan päälle. Viimeistele paahdetuilla seesaminsiemenillä ja sipulinvarsisilpulla. 

Wokattua parsakaalia ja sieniä

1 iso parsakaali
6 isoa herkkusientä
seesamiöljyä 
soijaa

Irrota parsakaalin kukinnot ja kuori ja suikaloi varsi sopiviksi suupaloiksi. Viipaloi herkkusienet. Kuumenna öljy pannussa ja pyöräytä kasvikset siinä nopeasti. Parsakaalin kuuluu jäädä rapeaksi. Mausta halutessasi soijalla tai nauti pelkän bbq-kastikkeen kara. 





1 kommentti:

Selina kirjoitti...

Ohjeesta puuttui soija tähän päivään asti. Pahoittelen puutteellista reseptiä!