tiistai 6. elokuuta 2013

Yksi parhaista kaalisalaateista


Kuten olen jo useasti maininnut, pidän todella paljon kaalisalaateista. Lehtikaaliajan alettua varhaiskaali on saanut keittiössäni pahan kilpailijan. Jotta ehtisin syödä molempia kaaleja kyllikseni niiden satokautena, syön jommastakummasta valmistamaani salaattia kesällä lähes päivittäin. Tämä salaatti on erityisen maukasta kesäkaalista valmistettuna, mutta hyvää se on myös talvella valko- tai punakaalista tehtynä.

Ottaisin mielelläni kunnian reseptistä itselleni, niin hyvää tämä on. Ohje ei kuitenkaan ole käsialaani. Muutama vuosi sitten luin hammaslääkärin vastaanotolla Gloriaa, jossa Pipsa Hurmerinta jakoi kymmenen lempiruokansa ohjeen. Yksi niistä oli tämä porkkanalla, korianterilla ja paahdetuilla mantelilastuilla höystetty kaalisalaatti, jonka kastikkeessa on voisulaa. Alkuperäisessä reseptissä taisi olla punakaalia. Lehti jäi hammaslääkäriin, ja alkuperäisen reseptin määrät ovat unohtuneet. Teen salaatin aina näppituntumalla ja lisäilen tarvittaessa jotakin ainesosaa. Voisulan kanssa ei kuitenkaan kannata pihistellä.

Salaatti on hyvää sellaisenaan esimerkiksi kevyenä lounaana. Se on myös erinomainen lisuke vaikka grillatulle entrecôtelle tai muulle lihalle. Olen tarjonnut tätä myös monien juhlien noutopöydässä, ja resepti on lähtenyt jo useamma ystävän ja sukulaisen matkaan. Ei tästä voi olla pitämättä.

Korianterilla ja manteleilla maustettu kaalisalaatti

1 pienehkö kerä kesäkaalia tai puolikas pinehköstä talvikaalista
3 porkkanaa
1/2 dl voisulaa
1-2 rkl oliiviöljyä
1/2 (luomu)sitruunan mehu
1/2-1 dl mantelilastuja
reilusti tuoretta korianteria
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä

Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi esimerkiksi vihannesmandoliinilla. Kuori porkkanat ja suikaloi ne ohuiksi nauhoiksi esimerkiksi kuorimaveitsellä. Paahda mantelilastut kuivalla pannulla kullanruskeiksi. Sekoita kaali, porkkanat, voisula, öljy, sitruunanmehu ja suola käsin kulhossa. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa voisulaa, öljyä, sitruunanmehua tai suolaa. Mausta vielä mustapippurilla. Lisää paahdetut mantelilastut ja revityt korianterin lehdet. Tarjoa heti. Tämä salaatti ei kestä jääkaapissa seisotusta.


Ei kommentteja: