torstai 14. kesäkuuta 2012

Kaapinkallistusta - paistettua graavilohta ja sitruksista perunasalaattiaHelmasyntini on ehdottomasti se, että heitän liian usein ruokaa pois. Arjen pyörityksessä en nimittäin aina tule ajatelleeksi, mitä ruokakomerosta jo löytyy, vaan ostan lisää ruokaa, samalla kun vanhat sapuskat pilaantuvat jääkaapin perukoilla. Tämän myöntäminen hävettää. Häpeä on kuitenkin arvokas ja tarpeellinen tunne, sillä sen myötä voimme parantaa tapamme. Olen päättänyt, etten enää heitä ruokaa pois.

Ruoka on Suomessa tolkuttoman kallista, mutta niin kauan kun heitän sitä roskiin, minulla ei oikeastaan ole varaa urputtaa korkeista hinnoista. Pienellä vaivannäöllä voin helposti säästää rutkasti rahaa ja luontoa sitäkin enemmän. Länsimaisena ihmisenä elän niin etuoikeutettua elämää, etten voi sallia itselleni tällaista ruoan väärinkäyttöä.

Eilinen sapuska oli oiva esimerkki siitä, miten edellispäivän tähteistä saa loihdittua loistoruokaa. Keitetyistä uusista perunoista ja aiemmin velmistamistani voikukannuppukapriksista valmistui herkullinen perunasalaatti, jonka päälle paistoin graavilohta. Olisihan sitä graavilohta voinut syödä toisenakin päivänä ihan sellaisenaan, mutta vaihtelu virkistää.

Paistettua graavilohta ja sitruksista perunasalaattia

graavilohta viipaleina

keitettyjä uusia perunoita
kevätsipulin varsia tai ruohosipulia silputtuna
(voikukannuppu)kapriksia
raastettua luomusitruunan kuorta
sitruunan mehua
hyvää oliiviöljyä
merisuolahiutaleita
mustapippuria myllystä

Viipaloi keitetyt uudet perunat. Lisää muut ainekset niiden joukkoon lohta lukuun ottamatta. Paista lohi hyvin nopeasti pennulla tai grillissä. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sitruunaa, öljyä, suolaa, pippuria, sitruunankuorta tai kapsiksia.
Ei kommentteja: