Tietoa mainostajalle ›

lauantai 30. kesäkuuta 2012

Sadepäivän anisnäkkäri



Isoisoisäni veisti ja valoi tämän kynttilänjalan eräänä koleana ja sateisena kesänä yli kahdeksankymmentä vuotta sitten. Ulkona sataa kaatamalla, mutta kynttilänvalossa on kiva tunnelmoida ja harjoittaa kädentaitoja tänäkin kesänä. Olin ajatellut maalata jotain sadepäivän iloksi, mutta Hangon kauppiaatpa sulkevat ovensa kello yksi myös kesälauantaisin. Lomalaisena lähdin ”aamulla” niin verkkaisesti liikkeelle, etten enää ennättänyt maaliostoksille. Onneksi Hangon Bulevardin Sattvasta löytyi tammisaarelaisen Mörbyn tilan luomujauhoja. Niistä leivoin anisnäkkileipää, joka hupeni hetkessä viimeistä murua myöten. Onhan leipominenkin oiva kädentaito, jota tulee arkena harjoitettua aivan liian vähän.

Anisnäkkileipä

Juuri

1 ½ dl maitoa
1 ½ dl vettä
10 g tuorehiivaa
1 ½ dl (riihi)ruisjauhoja
1/2 rkl aniksen siemeniä

Lämmitä nesteet kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva sekä muut aineet. Anna taikinan tekeytyä yön yli.

Taikina

½ dl maitoa
½ dl vettä
10 g tuorehiivaa
½ tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
3 1/2 dl spelttijauhoja

vajaa 1 rkl hunajaa
3 tl suolaa

Lämmitä nesteet 37-asteiseksi. Lisää hiiva. Yhdistä kaikki ainekset edellisenä päivänä tekemääsi juureen. Vaivaa seosta muutama minuutti.

Jaa taikina neljään osaan ja kauli ne ohuiksi levyiksi jauhojen kanssa. Jauhoja kannattaa käyttää runsaasti, jottei taikina takerru kaulimeen.

Kuumenna uuninpelti 200-asteisessa uunissa. Pistele leipiin haarukalla reikiä ja aseta ne kuumennetulle pellille. Paista uunin alatasolla noin 10 minuuttia.











Ei kommentteja: