maanantai 15. lokakuuta 2012

Haudutettua kukonpoikaa dijon-kermassa




Kolmevuotias poikani totesi sunnuntai-iltapäivällä, että on "aika sytyttää kynttilät, koska ulkona on vain harmaata, harmaata, harmaata". Olin samaa mieltä. Nyt on jälleen se aika vuodesta, jolloin ryhdyn tuhlaamaan kynttilöitä. Niiden turvin kaamoksesta selviää selväjärkisempänä. Hyvällä ruoallakin on tässä pyrkimyksessä suuri rooli.

Mikäpä sopisi paremmin syyssunnuntain sapuskaksi kuin uunin lämmössä kypsynyt pataruoka. Meillä syötiin eilen dijon-kermassa haudutettua kukonpoikaa, joka on sovellukseni perinteisestä ranskalaisesta kaniruoasta. Suomesta ei kania juuri saa, joten kanalintu korvatkoon sen. Kukonpojassa on broileria parempi maku, joten sitä kannataa suosia jo sen vuoksi. Kukon voi tietysti korvata broilerilla, mielellään kuitenkin kokonaisella, tai ainakin paloilla, joissa on luut tallella. Niiden maku nimittäin päihittää fileet mennen tullen.

1 kukonpoika tai broileri tai vastaava määrä (nahallisia) koipireisiä ja rintaleikkeitä
2 rkl karkeaa dijon-siemensinappia
3 rkl voita
4 pinetä salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
pari oksaa tuoretta timjamia
2 dl valkoviiniä
3 tl sileää dijon-sinappia
2 dl (luomu)ruokakermaa
1 prk crème fraichea
1/2 laakerinlehti
suolaa ja mustapippuria myllystä

Kuumenna uni 240-asteiseksi. Paloittele kukonpoika tai kana. Lohko salottisipulit ja kuori valkosipulit. Laita ne padan pohjalle laakerinlehden, timjamin ja valkoviinin kanssa. Lisää lihat pataan. Sekoita karkea dijon-sinappi voihin. Mausta lihat suolalla ja mustapippurilla. Levitä sinappivoi niiden päälle. Pane pata ilman kantta uuniin 25 minuutiksi. Sekoita kerma, crème fraiche ja sileä dijon keskenään. Valele lihojen päälle. Laske uunin lämpötila 160 asteeseen. Jatka kypsentämistä n. 25 minuuttia. Liha on kypsää kun se irtoaa luista. Tarkkaile lihan kypsyysastetta kypsennyksen aikana. Älä päästä lihaa kuivumaan. 

Tarjoa keitettyjen perunoiden ja vihannesten kanssa.

2 kommenttia:

Sanna kirjoitti...

Hei Selina,
ihana syksyyn sopiva ohje! Ja muutenkin blogiasi on mielenkiintoista lukea.
Kysyisin (ennen kuin tätä kokeilen), että eikö kastikkeessa jäänyt kaipaamaan yhtään makeutta? Itse melkein aina Dijonia käyttäessäni lorautan sekaan hieman hunajaa tai sokeria, koska eikö Dijon ole sinapeista täysin sokeriton?

Sanna

Selina kirjoitti...

Hei Sanna,
oikeassa olet, dijon-sinappi on täysin sokeriton. Mielestäni tämä resepti ei kuitenkaan kaipaa makeutta, sillä voi, kerma ja crème fraiche pehmentävät sinapin makua. Mutta ei hunajatilkan lisääminen huonolta idealta kuulosta. Senhän voi lisätä vaikka ihan loppuvaiheessa, kun on ensin maistanut kastiketta. Kiva kuulla, että pidät blogistani!

Selina