sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Adventtikalenterin 1. luukku - Gluteenittomat piparkakut (GF)


mantelipiparkakut, sokerittomat piparkakut, gluteenittomat piparit, sokerittomat piparit

Nostin adventtikynttelikköni eilen keittiön pöydälle odottamaan tätä aamua. Muistan, kuinka juhlalliselta adventtikynttilöiden sytyttäminen lapsena tuntui ja miten hienoa oli kasvaa niin isoksi, että sai itse sytyttää ne. Tänään oli 8-vuotiaani vuoro sytyttää ensimmäinen kynttilä aamunhämärässä. Poikanen suoritti tehtävänsä yhtä juhlallisin mielin kuin minä aikanani.

Helanderin huutokaupasta pari vuotta sitten löytämäni, Paavo Tynellin suunnittelema nelihaarainen kynttilänjalka on samanlainen kuin se, jota lapsuudenkodissani käytettiin andventtikynttelikkönä. Lapsuudessani sen esille ottamisesta ja ensimmäisen kynttilän sytyttämisestä alkoi virallinen joulunodotus. Niinpä tähän esineeseen kiteytyy lapsuuteni joulunodotuksen taika. 

Tietyt joulutraditiot virittävät joulutunnelmaan tuttujen tuoksujen lailla. Kynttilärituaalin lailla myös piparkakkujen paistaminen kuuluu meillä ensimmäiseen adventtiin. Mausteiden tuoksu ja kynttilänvalo virittävätkin hetkessä oikealle taajuudelle. 

Perinteisesti olen paistanut piparit tällä Ulla-mummuni reseptillä. Keliakiani myötä olen kuitenkin joutunut heittämään haikeat hyvästit Mummun piparkakuille. Ilokseni löysin Virpi Mikkosen ja Riikka Kantinkosken upeasta Joulukirjasta gluteenittomien mantelipiparkakkujen ohjeen, jota päätin oitis kokeilla. Mantelijauhoista valmistetut piparit ovat herkullisia - ja mikä parasta, niiden paistuessa, uunista leviää kotiin tuttuakin tutumpi tuoksu. Tervetuloa joulunaika!

P.S. Vaikka vaalin perinteitä, uudistan niitä myös mielelläni. Joulupöydän kattausta on esimerkisi kiva muunnella vuosittain. Myös joulupöydän tarjoilut vaihtelevat vuodesta toiseen. Vanhojen perheklassikoiden rinnalle on kiva tuoda vuosittain jokin uusi ruokalaji. Kauniista Joulukirjasta löytyy monta houkuttelevaa hyvän olon jouluruokareseptiä sekä lahja- ja koristeluideoita - suosittelen kaikille niille, joita terveellinen ruoka ja käsintekeminen kiinnostavat!

Paavo Tynellin kynttelikkö, Selinan keittiössä, adventtikynttelikkö


Joulukirjan gluteenittomat piparkakut

noin kolme pellillistä

125 g luomukirnuvoita
1 1/2 dl kookossiirappia 
2 rkl pähkinä- tai mantelivoita (halutessasi)
n. 1-2 tl ceylonkanelia
2 tl jauhettua kardemummaa
1 1/2 tl jauhettua pomeranssinkuorta
1 tl jauhettua inkivääriä
1/2 tl jauhettua neilikkaa
(Voit myös korvata mausteet käyttämällä pelkästään n. 3 tl piparkakkumaustetta)
1 luomukananmuna
4-5 dl mantelijauhoja
2 dl perunajauhoja
1 1/2 tl ruokasoodaa

Annostele voi, siirappi ja pähkinävoi kattilaan ja lämmitä sulaksi seokseksi. Ota kattila liedeltä, lisää mausteet ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon kananmuna. Sekoita hyvin. Sekoita jauhot ja ruokasooda keskenään ja lisää kosteiden aineiden sekaan. Sekoita tasaiseksi, muovailtavaksi taikinaksi. (Mantelijauhojen rasvapitoisuus vaikuttaa siihen, kuinka paljon jauhoja tarvitset. Lisää hieman jauhoja, jos taikina tuntuu liian löysältä.) Tarkista piparkakkutaikinan maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Huomioi, että mausteiden maku on aina miedompi paistetuissa pipareissa kuin taikinassa. Anna taikinan tekeytyä yön yli jääkaapissa.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Ota taikinasta pala ja kaulitse se tasaiseksi, ohueksi levyksi. Säilytä loppuosaa taikinasta sillä välin jääkaapissa. Lisää taikinan päälle hieman perunajauhoja (tai esimerkiksi tapiokatärkkelystä), jotta kaulinta helpottuu.

Leikkaa taikinasta piparkakkumuotilla paloja ja siirrä piparit leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille. Paista uunissa pipareiden koosta riippuen 7-10 minuuttia, kunnes piparkakut saavat kauniin ruskean sävyn. Anna jäähtyä, tarjoile ja nauti!

Ei kommentteja: