maanantai 21. marraskuuta 2016

Talven värisuora - appelsiini-punajuurisalaatti granaattiomenalla & avokadolla (GF, V)



Ajelin lauantaina marrasauringonpaisteessa Porvooseen. Ohivilistävää maisemaa katsellessani tuumin, kuinka luonto onkaan kaunis myös kaikkein paljaimmillaan. Näin talven kynnyksellä lehdettömien oksien ja puunrunkojen muodot sekä rauhoittavat harmaan, oljen, valkoisen ja siniset sävyt ovat kaikki kauniita omalla, levollisella tavallaan. Puhumattakaan siitä auringon kultaamasta raidasta, jonka näin harmaalla taivalla mustan metsänreunan yllä. 

Kun luonnon väripaletti niukkenee niukkenemistaan, pidän huolen siitä, että lautasellani piisaa värejä vähintään yhtä paljon kuin kesällä. Värikäs ruoka energisoi ja tekee hyvää sekä ruumiille että sielulle. Tämä punajuuren punaama, granaattiomenansiemenillä, pähkinöillä ja yrteillä silattu appelsiini-avokadosalaatti on vitamiineja pullollaan. Jeeralla maustettu salaatinkastike viimeistelee talven sesonkiraaka-aineista kasatun salaatin, joka puoltaa paikkaansa yhtälailla arkiruokana kuin osana pikkujoulujen tai joulupöydän tarjoiluja.

Tämän talvisalaatin riemunkirjavan värisuoran saattelemana toivotan kaikille iloa alkavaan viikkoon!   


Appelsiini-punajuurisalaatti granaattiomenalla, avokadolla & pähkinöillä
& jeeralla maustettu salaatinkastike (neljälle)

4 appelsiinia
2 suurta punajuurta
2 avokadoa
1 granaattiomena
kourallinen tuoretta korianteria
kourallinen tuoretta persiljaa
kourallinen saksanpähkinöitä

kastike
4 rkl extra virgine -oliiviöljyä
1/2 rkl sherryviinietikkaa tai 1 rkl sitruunanmehua
1/2 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
hienoa merisuolaa tai Himalayan ruususuolaa
mustapippuria myllystä

Kuori appelsiini veitsellä niin, että leikkaat pois myös kuoren ja hedelmälihan välisen kalvon. Viipaloi kuoritut appelsiinit. Pese ja kuori punajuuret. Leikkaa punajuuret mandoliinilla ohuiksi kolikoiksi. Viipaloi avokadojen hedelmäliha. Lohko granaattiomena neljään osaan ja irrota granaattiomenan siemenet kalvoista. Rouhi pähkinät veitsellä mieleisesi kokoisiksi.

Valmista kastike. Yhdistä salaatinkastikkeen ainekset kulhossa.

Kasaa salaatti laakealle vadille. Lado appelsiinin, avokadon ja punajuuren viipaleet vadille kerroksittain. Viimeistele salaatti saksanpähkinöillä, tuoreilla yrteillä ja granaattiomenan siemenillä sekä salaatinkastikkeella.





2 kommenttia:

Maikki kirjoitti...

Upean värikäs salaatti :)

Selina kirjoitti...

Kiitos, Maikki! Tämä on tällaista kaamosväsymyksen torjuntaruokaa... :)