perjantai 21. lokakuuta 2016

Lähi-idän linssi-kvinoasalaatti (V, GF)


linssi-kvinoasalaatti, kvinoasalaatti, lähi-idän kvinoasalaatti, lähi-idän salaatti, salaatti mezepöytään

Blogiani seuranneet tietävät, että Lähi-idän keittiö on sangen lähellä sydäntäni. Voisin luultavasti elää pelkällä tabboulehilla ja hummuksella. Onnekseni erinomainen gluteeniton tabbouleh syntyy kvinoasta, joten en ole joutunut luopumaan tästä suosikkiherkustani. Mustasta kvinoasta valmistamani tabboulehin ohje löytyy täältä.

Kvinoa on muutenkin yksi arkisen ruoanlaittoni kulmakivistä. Se tukevoittaa salaatit käden käänteessä ja muuntautuu eritavoin maustamalla moneksi. Lisäksi kvinoan ravintoarvot ilahduttavat. Tiesittekö, että se sisältää kasvikunnan tuotteeksi poikkeuksellisen paljon ihmisille välttämättömiä aminohappoja ja proteiinia? Siinäpä siis yksi hyvä lisäsyy lisätä lautaselle kvinoaa.

Vähintään yhtä paljon innostun linsseistä. Ne ovat edullista arkiruokaa, jotka taipuvat hyvin myös juhla-ateriaksi. Ei siis ihme, että Sabrina Ghayourin Persiana-kirjan Linssi-kvinoasalaatti sitruunan ja sumakin kera osui ja upposi. Tätä napakoista puy-linsseistä valmistettua, raikasta ja ihanan yrttistä salaattia syödään meillä mielellään. Syön tätä usein lounaaksi kotitoimistopäivinäni. Silloin rinnalle riittää pelkkä hummus (käsittämätöntä, etten ole postannut hummuksen reseptiä - korjaan tilanteen pian!), mutta tämä toimii mainiosti myös osana meze-pöydän tarjoiluita. Itselläni salaatin suhteet vaihtelevat päivästä toiseen ja toisinaan lisään joukkoon myös raastetun valkosipulinkynnen. Tässä kuitenkin alkuperäinen resepti Persianasta.

Linssi-kvinoasalaatti sitruunan ja sumakin kera (6-8 annosta)
(alkuperäinen resepti Sabrina Ghayourin Persiana-kirjasta)

200 g kvinoaa
250 g puy-linssejä
500 g minitomaatteja halkaistuina
100 g lehtipersiljaa lehdet ja varret hienoiksi silputtuina
40 g minttua lehdet hienoiksi silputtuina
20 g korianteria lehdet ja varret hienoiksi silputtuina
1 nippu kevätsipulia ohueksi viipaloituina
3-4 rkl oliiviöljyä
2-3 sitruunan mehu
reilu 1 rkl sumakkia
merisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Keitä kvinoa ja puy-linssit erikseen pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele huolellisesti kylmällä vedellä, valuta ja pane syrjään.

Sekoita minitomaatinpuolikkaat, silputut yrtit, kevätsipulinviipaleet, oliiviöljy, sitruunanmehu ja sumakki isossa kulhossa. Mausta reilusti merisuolalla ja mustapippurilla ja lisää joukkoon kvinoa ja puy-linssit. Sekoita hyvin, jotta kvinoa ja linssit peittyvät kauttaaltaan kastikkeeseen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa enemmän mausteita.

Itse laitan salaatin jääkaappiin 1-2 tunniksi ennen tarjoilua, jotta kvinoa ja linssit ehtivät maustua kunnolla.


linssi-kvinoasalaatti, Lähi-idän linssi-kvinoasalaatti, sumakki mauseteena, sumakilla maustettu salaatti

Ei kommentteja: