tiistai 29. joulukuuta 2015

Ehdat falafelit & tahinijogurttia


Vältin tänä jouluna jouluähkyn, vaikka sainkin joka päivä yllin kyllin hyvää ruokaa syödäkseni. Olen jo useampana vuotena miettinyt, onko jouluna lainkaan tarpeellista valmistaa muuta kuin kylmiä kalaruokia. Tällä kertaa teimme äitini ja veljeni kanssa sitten sen radikaalin päätöksen, ettemme valmistaneet joulupäivän päivälliselle lainkaan lämmintä ruokaa. Tästä huolimatta kukaan ei jäänyt nälkäiseksi ja jälkiruoan aikana tehdyn gallupkyselyn perustella selvisi, että ainoastaan yksi 11:stä olisi kaivannut myös varsinaista pääruokaa. 

Jouluni oli siis varsin kalaisa ja hyvä niin. Tyydytettyäni raa'an kalanhimoni varsin perusteellisesti, katseeni kääntyi sunnuntaina jälleen papupurnukoideni suuntaan. Teen säilykepavuista ja -kikherneistä usein erilaisia pihvejä ja pyöryköitä, mutta oikeita falafeleja tulee tehtyä aivan liian harvoin.

Niiden valmistaminen ei ole mitään salatiedettä, mutta koska elämäni on välillä aikamoista kaaosta, unohdan usein laittaa kikherneet tarpeeksi ajoissa likoamaan. Ehdat falafelit valmistetaan nimittäin liotetuista kikherneistä, jolloin niiden koostumuksesta tulee täydellinen - ja kyllä, toisin kuin papuja, kikherneitä voi käyttää myös keittämättä.

Alla oleva falafelresepti on hieman mukailtu versio mainion Vegestan-keittokirjan ohjeesta. Alkuperäisessä reseptissä käytetään sekä kikherneitä että härkäpapuja, mutta koska kaapissani oli vain kikherneitä, käytin ainoastaan niitä. 

Tehosekoitin on oiva apu liotettujen kikherneiden työstämisessä, mutta kokemuksesta voin sanoa, että homma hoituu jotenkuten myös sauvasekoittimella, mutta ainakaan minun käsivoimillani se ei sen sijaan luonnistu. 

Pitkän vaiheilun jälkeen hankin viime keväänä pienen rasvakeittimen, enkä ole katunut. Se on kerrassaan mainio vempain myös näiden valmistamiseen, joskin kattilalla pärjää myös hyvin.

Tarjosin vastapaistetut pyörykät tahinijogurtin (joillakin saattaa tämän reseptini tulla jo korvista ulos, mutta senkin uhalla jaan sen jälleen, koska se nyt vain on niin mainio kastike ja sopii vaikka mihin!) ja täältä löytyvän salaatan kanssa.

Falafelpyörykät

300 g kuivattuja kikherneitä yön yli liotettuina 
1/2  nippu tuoretta persiljaa silputtuna
1-2 ruukkua tuoretta korianteria silputtuna
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl chilijauhetta
4 valkosipulinkynttä
1 iso sipuli silputtuna
hienoa merisuolaa

neutraalin makuista kookosöljyä (tai rypsiöljyä) paistamiseen. 

Kaada kikherneiden liotusvesi pois ja huuhdo kikherneet hyvin. Jätä 10 minuutiksi lävikköön valumaan. Pane kaikki ainesluettelon ainekset (öljyä lukuun ottamatta) tehosekoittimeen. Joudut todennäköisesti valmistamaan massan kahdessa erässä. Käytä konetta, kunnes saat kosteaa, vihreää tahnaa. Jos massa tuntuu liian kostealta lisää hyppysellinen vehnäjauhoja. Jos se on liian murumaista, eikä pysy kasassa, lisää tilkka vettä.

Kuumenna öljy 190-asteiseksi rasvakeittimessä tai kattilassa. Muotoile massasta kostein sormin halkaisijaltaan 3-4 cm:n palloja. Litistä ne kevyesti kämmenesi välissä ufon mallisiksi kiekoiksi. Paista kiekot erissä kuumassa öljyssä kullanruskeiksi (2 minuuttia per puoli). Nosta ne reikäkauhalla ja valuta talouspaperin päällä.

Tahinijogurtti

3 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl tahinia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
2 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
1 (luomu)sitruunanmehu
hienoa merisuolaa

Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään.









2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Käytetäänkö tossa tosiaan kikherneitä, joita ei ole keitetty vaan ainoastaan liotettu?

Selina kirjoitti...

Aidoimmillaan falafelit valmistetaan vain liotetuista kikherneistä, näin niiden koostumus on oikeanlainen, eivätkä ne hajoa friteeratessa. Kikherne on tosiaan herne, eikä papu, joten sen voi syödä myös näin. :)