sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Adventtikalenterin 4. luukku - pikaisesti ginigraavattu lohiGini on kiistatta ollut yksi tämän vuoden ruokatrendeistä. En ole drinkki-ihmisiä, eikä gini oikein uppoa itselleni juomana, mutta tykkään kyllä käyttää sitä satunnaisesti ruoanlaitossa.

Vuoden varrella on kohkattu paljon suomalaisen Kyrö Distilling Companyn Napue-ginistä, eikä suotta, valittiinhan se viime kesän International Wine and Spirit Competitionin Gin and Tonic -sarjan voittajaksi. 

Kotimaisista raaka-aineista valmistettu Napue on aromiltaan miellyttävän yrttinen ja hennon sitruksinen, joten se sopii oivallisesti myös joulupöydän sitruunakypsytetyn lohen maustajaksi. Ginillä maustettu lohi on mieheni isän bravuuri ja hyvä vaihtoehto joulupöydän perinteiselle graavilohelle. Koska ruokalajin voi valmistaa vain vähän ennen tarjoilua, voi tästä olla myös Matti-myöhäisen joulukalojen pelastajaksi.

Tosin kuin kuvassa, kalan päälle kuuluu silputa runsaasti tuoretta tilliä. Oma tillinippuni oli päässyt salakavalasti nuupahtamaan, mistä johtuen tilliä ei ole kuvassa nimeksikään - olkoon teidän kalavatinne kauniimpia!

Ginillä maustettu sitruunakypsytetty lohi
500 g nahallinen pala lohta
1,5 tl hienoa merisuolaa
1 (luomu)sitruunan mehu
5 rkl (Kyrön Napue-) giniä 
Pari hyppysellistä kuivattua rosepippuria
Runsaasti tuoretta tilliä silputtuna

Leikkaa lohi ohuiksi siivuiksi. Aseta siivut laakealle vadille. Purista päälle sitruunanmehua (luomusitruunat maistuvat parhaimmalle). Pirskottele päälle myös gini ja ripottele pinnalle vielä suolaa. Anna tekeytyä kylmässä vähintään tunnin ajan. Nosta lohet kuivalle vadille. Muserra rosepippurit sormien välissä ja sirottele ne lohen päälle. Viimeistele tuoreella tillisilpulla.

2 kommenttia:

Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti...

Tämä pitää ottaa kokeiluun! :) Sain uutena vuotena maistaa ginigraavattua siikaa, ja se oli erinomaista.

Selina kirjoitti...

Moi Siiri, ginigraavaus toimii tosiaan loistavasti myös siian kanssa! Tämä on muuten kiva kala myös uusien perunoiden kanssa, sitten, kun niiden aika kuukausien päästä koittaa... :)