lauantai 31. elokuuta 2013

Caesar-salaatti raa'asta parsakaalista


Elokuumme on kulunut putkiremonttikurimuksessa. Emme ole vielä täysin asettuneet väliaikaiseen kotiimme, enkä siksi ole viime aikoina juuri laittanut ruokaakaan. Pakkasimme mukaamme myös kotipakastimemme sisällön ja viime aikoina olemme syöneet lähinnä pakastimesta löytyneitä ruokia: pelmenejä, bolognesekastiketta ja lammaslihapullia. Lisäksi olen tehnyt lähinnä salaatteja, joiden valmistaminen sujuu helposti myös omaa keittiötäni huomattavasti pienemmässä evakkokeittiössä. 

Ruoanlaittorutiinini on piskuisessa köökissä vielä hakusessa, vaikka olen minä ahtaammissakin oloissa valmistanut yhtä sun toista sapuskaa. Putkiremontti valmistuu vasta vuoden lopussa, joten uskon, että ajan mittaan löydän sujuvammat ruoanlaitto-otteet täälläkin. 

Tänä kesänä innostuin raa'asta parsakaalista valmistetusta caesar-salaatista, kun kotimaiset parsakaalit ilmestyvät toreille ja kauppoihin. Tämä versio on vailla lisukkeita, ja mielestäni hyvää sellaisenaan. Salaatin ruokaisuutta voi kuitenkin vaihdella lisäämällä joukkoon vaikkapa kanaa, paistettua pekonia tai kananlihaa. 

Parsakaali on varmasti yksi maailman terveellisimmistä ruoka-aineista ja raakana se on terveellisimmillään. Tutkimuksissa on osoitettu, että parsakaalin syöminen vähentää mm. riskiä sairastua sydäninfarktiin ja joihinkin syöpäsairauksiin. Hyvä ruoka tekee hyvää monessa mielessä.

Teen Caesar-kastikkeen aina simppelisti: majoneesi valmistuu kokomunista hujauksessa sauvasekoittimella, ja lisään siihen vain tarvittavat tilpehöörit. 

Caesar-salaatti raa'asta parsakaalista

2 (kotimaista) parsakaalia
runsaasti vasta höylättyjä parmesaanilastuja

oman maun mukaan 
Caesar-kastiketta:

majoneesiin:

1 kananmuna (valkuainen + keltuainen)
1,5 dl rypsiöljyä
1 dl extra virgine -oliiviöljyä
2 tl dijon-sinappia
2 rkl (luomu)sitruunanmehua

lisäksi:

4 öljyyn säilöttyä sardellifilettä
1 valkosipulinkynsi raastettuna
n. 1 dl vastaraastettua parmesania
(pari tippaa Worcestershire-katiketta)
mustapippuria myllystä ja hinoa merisuolaa maun mukaan

Mittaa kananmuna, öljyt ja sinappi suorareunaiseen, korkeaan ja kapeahkoon astiaan (astian reunat eivät saa levetä ylöspäin). Kaikkien ainesten tulisi olla huoneenlämpöisiä. Aseta sauvassekoitin astian pohjaa vasten ja aja täydellä teholla, nostaen sauvasekoitinta samalla ylöspäin. Majoneesin muodostuttua, lisää sitruunanmehu, silputut sardellit ja raastettu valkosipuli. Pyöräytä vielä sauvasekoittimella. Sekoita joukkoon raastettu parmesaani ja mausta Worcestershire-katikkeella, pippurilla ja tarvittaessa suolalla.


Ei kommentteja: