keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Libanonilainen lammas-pinaattipata


En syö pääsiäislammasta tai suklaamunia ennen pääsiäissunnuntaita, ja pitkäperjantai on meillä aina kalapäivä. Ennen suuria juhlapyhiä minusta on mukava syödä kasvispainotteisesti ja vähän kevyemmin. Eilen laistin kuitenkin periaatteistani ja valmistin pinjansiemenillä ryyditettyä libanonilaista lammas-pinaattipataa. Kaupassa oli nimittäin niin ihanaa luomupinaattia ja tuoretta karitsan jauhelihaa, etten voinut vastustaa kiusausta. Päätin postata reseptin saman tien, sillä tätä ruokaa passaa valmistaa myös pääsiäislampaan rippeistä. 

Karun ulkonäön ei kannata antaa hämätä, ruoka on nimittäin todella herkullista.  Sapuska oli kauneimmillaan ennen sitruunan lisäämistä, jolloin pinaatti oli vielä intensiivisen vihreää. Se olisi siis kannattanut kuvata silloin. Tämänkertaisessa kuvassa näkyy jälleen ruokabloggarin arki. Blogini ruoat on tehty syötäviksi ja kuvaan ne aina matkalla pöytään tai pöydässä, useimmiten kiireessä, nälkäisen lapsen jo odottaessa malttamattomana annostaan.

Padan ohjeen olen alun perin bongannut ravintola Farougen Maggie Lindholmin ja Marja Lindforsin Libanonin makuja -keittokirjasta. Ohjeeni määrät eroavat jonkin verran alkueräisestä reseptistä, mutta raaka-aineet ovat samat.

Liäksi keitin punaista riisiä. Punariisin uskotaan alentavan kolesterolia, mutta siitä ei ole tieteellistä näyttöä. Niinpä sitä kannattaa syödä ennen kaikkea siksi, että se on hyvää.

Libanonilainen lammas-pinaattipata

500 g karitsan jauhelihaa
500 g (baby)pinaattia
2 isoa sipulia
40 g pinjansiemeniä
6 valkosipulinkynttä
nokare voita
1,5 tl jauhettua maustepippuria
n. 1 tl mustapippuria myllystä
2 (luomu)sitruunan mehu
suolaa

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Ruskista siinä pinjansiemenet. Nosta siemenet pois. Ruskista jauheliha ja silputut sipulit voissa. Lisää pinaatti ja mauseet. Lisää pinjansiemenet ja kahden sitruunan mehu. Hauduta miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Tarjoa lisäksi voinokareella ja oliiviöljyllä maustettua punariisiä.


Ei kommentteja: