Pari vuotta on vierähtänyt ilman, että olen väkertänyt pelmenejä. Hesarin Kuukausiliitteen pelmeniresepti sai minut onneksi jälleen ryhdistäytymään tällä saralla ja valmistamaan näitä ihania venäläisiä "ravioleja".
Kaipailen Töölöntorin kupeessa vuosia sitten lopettanutta vanhaa Motti-ravintolaa ja sen pelmeniannosta, joka tarjoiltiin harissasmetanan ja venäläisten suolakurkkujen kanssa, ilman lientä. Niin minä syön yleensä myös kotitekoiset pelmenini. Nyt ne kuitenkin syötiin lihaliemineen, valkosipulilla maustetun smetanan ja Myrttisen suolakurkkujen (ei missään nimessä maustekurkkujen) kera.
Kun kerran tähän hommaan ryhdyin, tein pelmenejä saman tien tupla-annoksen ja pakastin puolet. Ennen pakastamista pelmenien on tärkeää antaa kuivahtaa hetki, jotteivät ne tartu toisiinsa. Pakastetut pelmenit keitetään jäisinä.
Taikinan resepti on maaliskuun Kuukausiliitteestä. Pelmenieni täytteen teen milloin mitenkin. Lihana käytän yleensä aina lammasta, mutta joskus laitan sekaan sieniä, smetanaa, persiljaa tai kirveliä, joskus en. Näin sen tein tällä kertaa:
Lammaspelmenit
Taikina
1 dl vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
1 muna
1 tl suolaa
Täyte
200 g karitsan jauhelihaa
1 rkl smetanaa
kourallinen suppilovahveroita (pakastettuja tai kuivattuja ja liotettuja)
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä raastettuna
tilkka öljyä
1/2 tl kuivattua kirveliä
suolaa
mustapippuria myllystä
Hyvää lihalientä pelmenien keittämiseen
Lisäksi:
smetanaa (jonka sekaan on raastettu valkosipulia)
venäläisiä suolakurkkuja
Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen seistä puoli tuntia. Valmista sillä aikaa täyte.
Kuullota sipulit pehmeiksi öljytilkassa. Lisää sienet ja mausta seos kirvelillä, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita seos kulhossa jauhelihan ja smetanan kanssa.
Kauli taikina kahdessa erässä mahdollisimman ohueksi. Pastakone voi olla näppärä apuväline. Leikkaa kaulitusta taikinasta pyöreällä muotilla kiekkoja. Voitele ne vedellä. Laita keskelle täytettä ja taita puolikuun muotoon. Painele raunat kiinni huolellisesti.
Keitä pelmenejä lihaliemessä noin 5 minuuttia, eli kunnes ne nousevat pintaan. Tarjoa lisäksi smetanaa ja venäläisiä suolakurkkuja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti