perjantai 31. elokuuta 2012

Jos metsään menet kulkemaan...


...voit löytää herkkutatteja! Oi sitä onnea, kun viime viikonloppuna lähdin maalla sienimetsään ja kohtasin jo parin metrin kävelemisen jälkeen ensimmäisen, täydellisen pyöreävartisen herkkutatin. Siinä se kurkisteli sammalmättään alta suuren kuusen juurella, eikä yksikään toukka tai etana ollut löytänyt sitä ennen minua! Aika monen muun sienen kanssa kävi toisin - kilpailu herkkutateista on kovaa. Joka kerta olin yhtä karvaasti pettynyt, kun huomasin toukkien ehtineen apajille ennen minua. Onneksi koriin löytyi kuitenkin sen verran tatteja, että saimme niistä ainekset herkkutatti-bruschettoihin. Jonkin verran niitä päätyi myös pakkaseen.

Tänä vuonna kasvimaaviljelykseni eivät oikein onnistuneet, mutta tattien ja leivän lisäksi tarvitut bruschetta-raaka-aineet - valkosipuli, ruohosipuli ja lehtipersilja - löytyivät sentään omasta maasta. Voi sitä siis kaupunkilainenkin omissa harhaisissa kuvitelmissaan tuntea olevansa edes himpun verran omavarainen.

Ehkä sienestän väärillä seuduilla, mutta tattisaaliini eivät, yhtä poikeuksellista syksyä lukuun ottamatta, ole koskaan olleet järin yltäkylläisiä. Niinpä syön tattini suurella hartaudella, sen kummemmin niitä maustamatta. Voi, suola ja ripaus pippuria, ehkä aavistus persiljaa ja valkosipulia riittävät korostamaan niiden omaa makua. Bruschettoissa tattien hieno maku ei peity liikaa muiden makujen alle, kunhan valkosipulin kanssa pitäytyy kohtuudessa.

Herkkutatti-bruschettat

hyvää vaaleaa leipää
voita
oliiviöljyä
kourallinen perattuja ja silputtuja herkkutatteja - leipäviipaletta kohden
vajaa 1/2 raastettu valkosipulinkynsi - leipäviipaletta kohden
silputtua ruohosipulia
silputtua persiljaa
merisuolahiutaleita
ripaus mustapippuria myllystä

Leikkaa vaaleasta leivästä haluamasi määrä leipäviipaleita. Sulata pieni määrä voita pannussa ja kuullota valkosipuli siinä pehmeäksi. Siirrä valkosipuli lautaselle odottamaan. Lisää pannuun voita ja paista tatit siinä nopeasti ruskeiksi. Mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria. Paista toisessa pannussa leipäviipaleet voin ja öljyn seoksessa rapeiksi. Kasaa rapeiden leipien päälle paitetuja tatteja. Ripottele pinnalle silputtua lehtipersiljaa ja ruohosipulia.
Ei kommentteja: