keskiviikko 5. syyskuuta 2012

HarissaaRakastan Lähi-idän keittiötä, tai ehkä pitäisi pikemminkin sanoa keittiöitä, niin laajasta maantieteellisestä alueesta on kyse. Sen piiriin kuuluvat Turkin, Iranin, Arabian niemimaan ja Pohjois-Afrikan maiden keittiöt. Erilaiset tahnat ovat olennainen osa alueen ruokakulttuuria. Chilistä, valkosipulista ja mausteista tehty harissa on tunisialainen maustetahna, johon hurahtaa helposti. Hyviä harissa-tahnoja voi ostaa myös valmiina, mutta mielestäni paras syntyy itse tekemällä - sitä paitsi se on todella helppo valmistaa. Käytän harissaa vaikka mihin. Maustan sillä erilaisia dippejä, tagine-patoja, paistoksia, grilliruokia ja marinadeja. Valmis tahna säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

Matkustellessani sorrun aina ostamaan paikallisilta toreilta kasapäin mausteita. Erilaisia kuivattuja chilejä on kertynyt maustekaappiin jo vähän liikaakin. Mikäpä olisi parempi tapa käyttää niitä kuin tämä:

Harissa

20 kuivattua pitkiää chiliä
3 valkosipulin kynttä
suolaa
1/2 tl jeeraa, eli juustokuminaa
1/2 tl kuminan siemeniä
1/2 tl korianterin siemeniä
1/2 (luomu)sitruunan mehu
2 rkl oliiviöljyä

Halkaise chilit pituussuunnassa ja poista siemenet. Liota chilejä kuumassa vedessä parikymmentä  minuuttia. Murskaa mausteet morttelissa. Paahda mausteita pannulla, miedolla lämmöllä, joitakin minuutteja. Laita valutetut chilit, valkosipuli, mausteet, sitruunamehu, oliiviöljy ja suola korkeareunaiseen astiaan ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Purkita kuumennettuun purkkiin. Kaada tahnan päälle oliiviöljyä. Säilytä jääkaapissa. Valmis tahna säilyy jääkaapissa ainakin kaksi viikkoa.Ei kommentteja: