tiistai 24. tammikuuta 2017

Purjo-fenkoligalette tattaripohjalla (GF)

gluteeniton piirakka, galette tattaripohjalla, suolainen galette, feta-purjo-fenkoligalette

Kuten ruokabloggarilta voi odottaa, innostun hyvästä ruoasta ja sen valmistamisesta. Jos pää ei vähään aikaan tuota resepti-ideoita, tiedän olevani yliväsynyt. Olen raaka-ainelähtöinen kokki. Yleensä kokkausinspiraatio iskee minuun kaupan vihannesosastolla (parhaassa tapauksessa torin vihanneskojulla, metsässä tai puutarhassa), kun silmiini osuu sesongin raaka-aineita.

Viimeaikoina olen ollut erityisen haltioitunut fenkolista ja olen valmistanut siitä vaikka mitä. Yksi tämän talven lempisalaateistani on ollut tämä salaatti, johon tulee myös verigreippiä ja avokadoa. Tattaripohjaan leivottu fenkoligalette on niin ikää yksi tämän hetkisistä suosikeistani. Sen idea pyöri päässäni pitkään ennen kuin lopulta tein sitä ensimmäisen kerran. Sen jälkeen olenkin sitten valmistanut sitä useampaan otteeseen. Aavistuksen karamellisoituneen fenkolin ja purjon sekä happaman ja suolaisen lampaanmaitofetan kombo on toistaiseksi maistunut kaikille (eivätkä vieraat ole edes tajunneet syövänsä gluteenitonta piirakkaa).

Juurileivän leipomista lukuun ottamatta en ole koskaan ollut järin innokas jauhopeukalo, eivätkä sokerikakut tai pikkutarkkuutta vaativat leivonnaiset ole koskaan olleet minun juttuni. Rakastan galetten kaltaisia rustiikkisia leivonnaisia, joita on onneksi helppo leipoa myös luontaisesti gluteenittomista jauhoista, kuten kaurajauhoista ja tattarista. Tähän piirakkapohjaan olen käyttänyt tattari- ja kaurajauhoja, joiden yhdistelmä miellyttää minua kovasti. Kirnuvoi antaa taikinalle myös aivan oman arominsa, joten suosittelen sitä lämpimästi myös makusyistä.

Ja hei, tässä fenkoli-purjopiirakassa hyvää on myös se, että sen vihreässä täytteessä on jo lupaus tulevasta keväästä!

Gluteeniton suolainen piirakka, gluteeniton piirakkapohja, kasvisgalette, suolainen galette, fenkoligalette, purjogalette, galette, galettepiirakka

Gluteeniton feta-purjo-fenkoligalette

Pohja

2,5 dl tattarijauhoa
2,5 dl kaurajauhoa
n. 2 rkl kylmää vettä
75 g kirnuvoita + 1 rkl voita vihannesten kuullottamiseen
2 munaa + 1 voiteluun
1/2 tl (harmaata) merisuolaa

Täyte

1 iso tai 2 pientä fenkoli
1 pieni purjo
(1 rkl kookossokeria)
2 valkosipulinkynttä
200 g vuohen- tai lampaanmaitofetaa
2 tl kuivattua fenkolia
mustapippuria myllystä
(harmaata) merisuolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Nypi jauhot voin joukkoon. Lisää munat ja sekoita. Lisää vesi taikinaan viimeiseksi. Muotoile taikinasta pallo ja anna sen tekeytyä jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat täytteen. 

Pese fenkolit ja purjot huolella. Viipaloi fenkoli ja suikaloi purjo pitkiksi suikaleiksi. Viipaloi valkosipulinkynnet. Karamellisoi kookossokerilla maustettuja fenkoleita, purjosuikaleita voissa muutama minuutti. Lisää viipaloidut valkosipulinkynnet kypsennyksen loppuvaiheessa. Mausta merisuolalla ja mustapippurilla sekä kuivatulla timjamilla. Siirrä kasvikset sivuun odottamaan.

Kauli taikina pyöreäksi levyksi leivinpaperin päällä ja siirrä piirakkapohja leivinpapereineen uuninpellille. Levitä kuullotetut kasvikset pohjan keskelle siten, että reunoille jää noin 5 cm käännösvara (galetten reunat käännetään piirakan päälle). Murenna lampaanmaitofeta täytteen päälle. Käännä taikinan reunat täytteen päälle. Voitele reunat kananmunalla.

Paista 200-asteisessa uunissa n.25 minuuttia. Tarjoa esimerkiksi vihreän salaatin kera.

fenkoligalette, purjogalette, gluteeniton-galette, gluteeniton-piirakka, gluteeniton-suolainen-piirakkapohja, kasvispiirakka

Ei kommentteja: