tiistai 27. syyskuuta 2016

Täytetyt kyssäkaalit mustapapu-vuohenjuustotäytteellä (GF)


Kyssäkaali on ihana raaka-aine. Siihen nähden, miten paljon siitä pidän, syön sitä kuitenkin yllättävän vähän. Tämä johtuu siitä, että hyvälaatuista kyssäkaalia on sesongin ulkopuolella vaikea saada. Vaikka kyssäkaali kestää periaatteessa varastointia, en usko sen kestävän sitä kovin hyvin. Turhan usein sitä nimittäin myydään marketeissa pienten homepilkkujen koristaman...

Nyt kyssäkaali on kuitenkin sesongissa, ja pyrin ottamaan iloin irti tästä vihanneksesta. Valmistan siitä esimerkiksi korealaista pikkelssiä ja syön sekä syötän sitä lapsilleni sellaisenaan tikuiksi leikattuna. Se on herkullista myös kypsennettynä, ja pari päivää sitten valmistin uusimman Glorian Ruoan & Viinin inspiroimana täytettyjä kyssäkaaleja.

Alkuperäisessä reseptissä oli cheddaria ja maapähkinöitä, mutta itse valmistin täytteen siitä, mitä satuin kaapista löytämään. Mustapavuista, vuohenjuustosta ja purjosta kehkeytyi timjamin ja valkosipulin maustamana herkullinen illallinen, joka maistui lapsillekin. Puolikkaiksi halkaistut kaalit paahdettiin ensin uunissa pehmeiksi, minkä jälkeen sisus koverrettiin täytteen joukkoon. Ohjeessa paahtoajaksi annettiin 30-40 minuuttia, mutta omat kyssäkaalini vaativat jopa tunnin kypsentämisen ennen kuin ne olivat koverrettavissa.

Isot kyssäkaalit voivat olla puisevia, joten lähtökohtaisesti kannattaa valita pieniä yksilöitä, jotka myös kypsyvät nopeammin.

Täytetyt kyssäkaalit mustapapu-vuohenjuustotäytteellä

4 kyssäkaalia
2 tlk mustapapuja
10 cm pala purjoa silputtuna
tilkka oliiviöljyä
3 rkl tuoretta timjamia silputtuna
3 valkosipulinkynttä silputtuna raastettuna
1 tl paprikajauhetta
hienoa merisuolaa
mustapippuria myllystä
2 rkl extra virgine -oliiviöljyä
200 g vuohenjuustoa

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Pese ja halkaise kyssäkaalit. Paahda niitä leivinpaperilla vuoratulla pellillä leikkuupinta alaspäin 30-60 minuuttia kyssäkaalin koosta riippuen.

Aloita täytteen valmistaminen kaalien paahtuessa. Silppua purjo. Kuullota purjosilppu pehmeäksi öljytilkassa. Valuta ja huuhtele pavut. Sekoita kulhossa pavut, purjosilppu ja mausteet.

Kun kyssäkaalit ovat kypsiä, koverra kaalien sisus lusikalla kulhoon papuseoksen sekaan. Säästä kuoret.

Täytä kuoret täytteellä. Murenna päälle vuohenjuustoa. Kypsennä uunissa n. 10 minuuttia tai kunnes vuohenjuusto saa hieman väriä.

6 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Vasta "löysin" kyssäkaalin, ja ihastuin! Kyssäkaalireseptejä ei ole kovin paljon liikkeellä, siksi jokainen uusi on tervetullut. Tarjosin kypsennettyä kyssäkaalia voi-emulsiokastikkeessa.

Selina kirjoitti...

Voikastike sopii kyssäkaalille varmasti loistavasti, Viikonloppukokki! Ja ihan totta puhut, kyssäkaalireseptejä saisi liikkua enemmän...

Merituuli kirjoitti...

Kylläpä näyttää ja kuulostaa hyvältä! minäkin rakastan kyssäkaalia, ihan tuoreeltaankin mutta syön sitä myös yllättävän vähän ihanuuteen nähden.

Selina kirjoitti...

Kyssäkaali kunniaan! Ryhdistäytykäämme yhdessä kyssäkaalin kulutuksen kanssa, Merituuli. ;)

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Meillä kyssäkaalit menevät sukkelasti ihan sellaisenaan. Raastan sitä usein salaattiin tai kaaliraasteen sekaan, tai sitten rouskuttelemme sellaisenaan. Koskaan kyssäkaali ei ole ennättänyt mihinkään lämpimään ruokaan, joten en tiedä miltä se semmoisena maistuu.

Selina kirjoitti...

Ymmärrän sinua hyvin ,koska kyssäkaali on kerrassaan ihanaa raakana! Tosi hyvältä se maistuu myös kypsennettynä, kannattaa joskus kokeilla sitäkin. :)